Kristallnacht herdacht: massaal klokgelui in centrum Breda

Foto: Breda Nieuws

Op maandag 9 november wordt elk jaar de Kristallnacht herdacht en ook dit jaar wordt hierbij stilgestaan door de Stichting Kristallnacht Herdenking Breda.

Helaas kunnen eerder geplande evenementen geen doorgang vinden en zal er op een andere wijze aandacht aan de herdenking geschonken. Het Klokkenluidersgilde Breda is gevraagd om zoveel mogelijk klokken te luiden. Van 19:30 uur -19:45 uur luiden de klokken van de Grote Kerk, Begijnhof, Waalse Kerk, Stadhuis (i.s.m. gemeente), Antonius kathedraal (i.s.m. Parochie Breda Centrum).

De Kristallnacht (ook wel Nacht van het gebroken glas) was een door de nazi’s georganiseerde actie (pogrom) gericht tegen de Joodse bevolking in Duitsland. De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938. In heel Duitsland werden Joden en hun bezittingen aangevallen. Volgens eerste verslagen werden tijdens de Kristallnacht 96 Joden op straat vermoord. Synagogen werden in brand gestoken en gesloopt. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Winkels en bedrijven van Joden werden vernield.

De naam Kristallnacht verwijst naar het vele glaswerk dat tijdens deze aanvallen werd vernield. Het glasgerinkel wordt bij deze 76e Herdenking symbolisch overstemd door klokgelui. Het klokluiden zal, omwille van actuele RIVM-richtlijnen, grotendeels niet handmatig maar automatisch plaatsvinden. Met haar sterke betekenis, kan dit altijd doorgang vinden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden