Corona gaf trouwfotograaf Denise Motz nieuwe waardering voor haar werk

Foto: Denise Motz

2020 was niet het jaar van de trouwfotograaf, zou je zeggen. Denise Motz denkt daar anders over: de Bredase zag het als een kans om haar beroep anders te beleven. Met een internationale trouwfotoprijs als kroon op haar werk.

De wereld rond
De wereld rond en bruiloften fotograferen in verschillende culturen. Dat is wat Denise Motz al jaren doet. 2020 liep even anders. Veel bruiloften gingen niet door, en de klussen die niet werden afgezegd waren in Nederland en België. Dat was even wennen: “De meeste bruiloften fotografeer ik vaak dicht bij huis, maar dit jaar bestond mijn werk in het buitenland alleen uit een reis naar Italië.”

Denise heeft in de jaren dat ze fotografeert een goed portfolio over de grenzen van landen en zelfs continenten opgebouwd. “Ik reis veel en onderweg ontmoet ik vaak mensen die gaan trouwen. Dan fotografeer ik straten en krijg ik vanzelf vragen. Als je niet reist, ga je meestal ook geen opdrachten in het buitenland krijgen.” De meest bijzondere bruiloften die ze ooit heeft meegemaakt zijn vaak van culturen die ze nog niet kent. “Ik ben heel erg benieuwd naar andere culturen en wat voor bruiloftsrituelen daarbij horen.” Ze haalt een voorbeeld aan uit Nepal: “Daar ben ik geweest voor twee bruiloften. Die duren daar vijf dagen.”

Atypisch
Haar werk is vooral bekend door de atypische uitsnedes van de foto’s. Vaak ligt de focus op een voorwerp en niet alleen op de personen op de foto. Een lolly in een kinderhand, uitgedeelde hosties, droge rijst die wordt gestrooid – een Italiaanse traditie – over de in pak geklede bruidegom; het zijn details die Denise niet mist. Die creativiteit benut ze al sinds ze als trouwfotograaf begon. “Toen ik begon met fotografie exposeerde ik eerst nog in scene gezette portretten. In 2016 vroeg een vriend of ik zijn bruiloft wilde fotograferen. Ik dacht eerst: ‘nee, dat ga ik niet mixen met mijn beeldende kunstwerken’. Zelf had ik het idee dat bruidsfotografie iets heel anders zou zijn, meer huis tuin en keuken-fotografie. Op dat moment had ik nog niet veel trouwfoto’s gezien. En wat ik wel gezien had was heel standaard en traditioneel.”

Prijswinnende trouwfoto’s van Denise | Auteur: Denise Motz

 

De vriend die Denise vroeg voor de klus trok haar uiteindelijk toch over de streep. Ze zou als trouwfotograaf haar creatieve ei makkelijk kwijt kunnen: “Dat bevriende koppel was zelf helemaal niet standaard en traditioneel. Ze zeiden: ‘het maakt niet uit wat je doet, zolang jij het maar doet’. Ik mocht mijn eigen ideeën erop loslaten.” Die lijn zet ze nog altijd door. Ze wil met haar foto’s vooral een suggestie wekken. Niet alles laten zien. “Zodat mensen nieuwsgierig worden naar het verhaal dat erachter zit. Ik wil dat ze langer naar mijn trouwfoto’s blijven kijken.”

Prijs
Met die eigenzinnigheid werd Denise in november gekroond tot ‘Trouwfotograaf van het Jaar’ door de meeste FdB Awards te winnen. Deze worden uitgereikt door één van de grootste communities voor trouwfotografen ter wereld. Ze liet met haar foto’s 378 kandidaten uit tien verschillende landen ruim achter zich met in totaal 16 prijzen. Daarmee won ze als eerste vrouw de titel. Organisator Martino Buzzi noemde haar foto’s in het juryrapport ‘amazing’. “Het was toevallig de eerste keer dat ik aan die wedstrijd meedeed. Vorig jaar zat ik al wel in de jury, maar dit jaar besloot ik zelf mijn foto’s in te sturen.” Ze zag haar winst dan ook niet aankomen: “Er deden best wel wat bekende trouwfotografen mee, dus ik had nooit verwacht dat ik meteen de eerste keer zou winnen. Ik denk dat het de jury beviel dat ik de grenzen van de trouwfotografie opzoek.”

Denise ontving maandag de FdB-trofee thuis | Auteur: Denise Motz

 

Omdat de wedstrijd vier rondes kent, had Denise al voor de bekendmaking door dat ze een goede kans maakte: “Na drie rondes had ik al negen awards gehaald en stond daarmee op een gedeelde eerste plek. Dan weet je natuurlijk nooit hoeveel je wint in de laatste ronde, maar toen kreeg ik er nog zeven bij. Ik wist even niet wat ik moest zeggen.” De wedstrijd werd live uitgezonden via een stream, waardoor ze vanaf de bank hoorde dat ze als beste trouwfotograaf uit de bus kwam. Dat vieren was lastig; ze zat met haar vriend in quarantaine. “We kwamen net terug uit Italië, dus we moesten verplicht binnen blijven. Nee, we konden niet echt de deur uit om het te vieren.” En thuis was het lastig om aan goede champagne te komen: “Die moesten we nog laten brengen, haha.”

Verheugen
Denise merkt dat de prijs haar meer oplevert dan eer: “Ik krijg meer aanvragen en ik ben nu ook gevraagd om een interview te geven voor een boek. Dus ik merk wel dat er iets is veranderd.” Zo kan Denise 2020, een jaar waarin ze haar klussen van rond de 20 naar 7 per jaar zag dalen, met een positief gevoel achter zich laten. Toch heeft ze ook goede herinneringen aan het afgelopen jaar. De coronacrisis gaf Denise de kans haar beroep anders te beleven: “Ik was zo blij met alle bruiloften die nog doorgingen, dat ik me elke keer erop verheugde. Je geniet zoveel meer van momenten als die er minder zijn. Ik heb alles wat erin zat uit dit jaar gehaald.”

Wat 2021 brengt weet nog niemand, maar Denise hoopt dat ze weer als vanouds rond de twintig bruiloften kan fotograferen. Ze plant al volop haar toekomst na corona. Bij die plannen hoort misschien ook een vertrek naar het geboorteland van haar vriend: Italië. “Vanuit daar wil ik gewoon aan trouwfotografie blijven doen en in de winter weer reizen. Dat geeft me nieuwe inspiratie om mooie foto’s te maken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen