Burgemeesters veiligheidsregio’s: geef mensen perspectief

Foto: Pexels

De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s hebben er maandagavond tijdens het Veiligheidsberaad bij minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) op aangedrongen dat het kabinet mensen perspectief moet gaan bieden. “Op dit moment steunen wij de lockdown, maar het gaat om daarna. Mensen snakken naar een andere toekomst. Er is nu een gebrek aan perspectief”, zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen.

Volgens de burgemeesters moet het kabinet “aan de hand van verschillende scenario’s vooruit kijken”, zo meldt het ANP. Daarbij moet rekening worden gehouden met alle opties zoals de besmettingscijfers, de zorg en de ‘Britse variant’. Hierop kunnen draaiboeken worden gemaakt. “Als het de goede kant op gaat, dan kunnen wij deze maatregel loslaten. Net zoals eerder dit jaar gebeurde”, vult Bruls aan.

“Wij zien ook dat er geen andere keuze is dan het verlengen van de lockdown gezien de coronacijfers en de Engelse variant. Zo’n beslissing doet heel wat met de samenleving die steunt en kreunt. Op dit moment hebben we geen keuze. Hierna moeten we stapsgewijs weer loslaten”, zegt hij.

Mensen willen en kunnen niet meer binnen zitten, zegt hij. “Er zit een houdbaarheidsdatum aan de maatregelen. Kijk maar naar afgelopen weekeinde. Het zonnetje scheen en iedereen gaat massaal naar buiten. Voordat de lammetjes in de wei rondspringen, moet er een ander perspectief zijn.”

Maar volgens de burgemeesters moeten mensen dan wel goed de maatregelen blijven opvolgen. “Wij zien volle parkeerplaatsen bij veel bedrijven. Dat is echt anders dan in maart en april. Ook gaan mensen volop bij elkaar op bezoek. Het goede nieuws is dat we zijn begonnen met vaccineren. Maar het is niet per se zo dat je er daarmee bent. Kijk maar naar Engeland. Bovendien kunnen wij niet iedereen in een paar weken vaccineren.”

Minister Grapperhaus wilde maandagavond niet reageren in verband met de persconferentie dinsdag. “Morgen vallen er besluiten.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden