Amphia en Avans Hogeschool starten meerjarig onderzoek

BREDA Amphia Molengracht overzicht van het ziekenhuis met een drone
Foto: De Amphia-nieuwbouw die werd gebouwd met het BIM-model | Bron: Beeld Werkt

Amphia en Avans Hogeschool starten in 2021 met een gemeenschappelijk onderzoek naar het Bouw Informatie Model (BIM). Amphia gebruikte dit model om het nieuwe ziekenhuis eerst virtueel te ontwikkelen voordat dit werd gebouwd. Amphia wil de mogelijkheden van dit model verder verkennen en zocht hiervoor de samenwerking met Avans Hogeschool.

Verandering
BIM wordt momenteel met name ingezet voor het ontwerpen en realiseren van complete gebouwen inclusief de installaties. Het model wordt ook gebruikt om gebruiksdata toe te voegen voor het optimaliseren van de energiehuishouding, onderhoud en trainingen. Dit gebeurt volgens de onderzoekers in de praktijk nog te weinig. Amphia en Avans Hogeschool willen dit veranderen met het onderzoeksprogramma.

Onderzoekers
Aan de hand van onderzoeksvragen en casussen gaan studenten en docentonderzoekers van Avans Hogeschool onderzoeken hoe zij gebruiksdata uit de beheer- en meetsystemen van Amphia kunnen koppelen aan het BIM-model van de nieuwbouw. Daarnaast gaan de studenten en docentonderzoekers onderzoeken hoe dit model toegevoegde waarde biedt voor belangrijke primaire en ondersteunde processen binnen Amphia, wat de patiënten en medewerkers ten goede komt.

BIM Lab: nieuwe kennis ontwikkelen én delen
Voor de uitvoering van de onderzoeken kunnen de studenten en docentonderzoekers gebruik maken van het BIM lab. De Academie voor Bouw en Infra (ABI) en het Expertisecentrum Technische Innovatie richten dit lab in om studenten en docentonderzoekers nog beter voor te bereiden op de digitale toekomst. In het lab kunnen studenten, docenten en onderzoekers nieuwe kennis ontwikkelen. Praktijkgericht onderzoek levert kennis op die Amphia meteen in de praktijk kan toepassen. Daarnaast kan ook Avans hier kennis uit halen en die delen in het onderwijs.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden