Stichting laat Brabantse ambtenaren communiceren in duidelijke taal

Foto: Publiek domein

Brabantse ambtenaren duidelijker laten communiceren. Dat is het doel van de Stichting Lezen en Schrijven als ze op 11 maart een inspiratiessessie voor ambtenaren organiseren. Dit is onderdeel van een virtuele tour door Nederland, waarin aandacht is voor laaggeletterdheid en duidelijke overheidscommunicatie.

1 op de 10
De sessies worden door de stichting in alle twaalf provincies verzorgd. Dat is nodig: in Nederland is zo’n 12 procent van de beroepsbevolking laaggeletterd. Zij hebben moeite met onder meer lezen en schrijven. In de provincie Brabant is dat percentage iets lager dan het landelijke gemiddelde: 10 procent.

Eenvoudig communiceren
Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven: “De teksten van de overheid zijn nog steeds te moeilijk. Daar kan en moet nog een hoop verbeterd worden. Wij willen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daar is heldere overheidscommunicatie voor nodig. Met deze sessies willen wij onze kennis en kunde delen op het gebied van eenvoudig communiceren.”

Schaamte
In elke provincie laat Stichting ABC zien hoe belangrijk het is ervaringsdeskundigen bij begrijpelijke communicatie te betrekken en hoe je dat doet. In Brabant is taalambassadeur Frans Jilesen (69) aanwezig bij de inspiratiesessie. De inwoner uit Cuijk volgt momenteel een cursus schrijven in de bibliotheek. Volgens Jilesen is er sprake van schaamte: “De drempel is hoog om te leren lezen en schrijven. Veel mensen schamen zich ervoor. Maar het is echt een verrijking, want je gebruikt het elke dag. Ik ben nu aan het leren om mooier en beter te schrijven. De communicatie vanuit de overheid? De brieven per post moeten eenvoudiger en begrijpelijker. Niet van die aaneengesloten teksten, maar veel meer alinea’s. Digitaal wordt de toekomst. We moeten dus mensen digitale vaardigheden gaan leren. Dat kost geld, maar het verdient zich weer terug.”

Direct Duidelijk Brigade
Het gezamenlijke project van Stichting Lezen en Schrijven en Stichting ABC wordt mede mogelijk gemaakt door de Direct Duidelijk Brigade van demissionair staatssecretaris Knops. De sessies zijn bedoeld voor zowel lokale als provinciale ambtenaren. Vanwege corona vinden deze digitaal plaats. Geïnteresseerde ambtenaren kunnen zich tot 9 maart hier aanmelden. De volgende bijeenkomst is op donderdag 8 april voor ambtenaren in Drenthe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen