Leerlingen planten bos in Breda

Foto:

Ongeveer 100 leerlingen van de Vrije School in Breda plantten op 16 maart een Tiny Forest. Daarbij kregen ze hulp van de gemeente Breda en IVN Natuureducatie. Tiny Forest volgt de revolutionaire Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Het bos brengt de natuur in de stad dichtbij, en geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk te ontdekken. Wethouder Paul de Beer onthulde de naam van het Tiny Forest, die door leerlingen van de vrije school zelf is verzonnen: Het Liniebos.

Planten bomen
Afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt voor het Tiny Forest, een dichtbegroeid, inheems oerbos van ca 350 m2. Het leukste werk, het planten van de bomen mochten de leerlingen doen. In kleine groepjes (in verband met de maatregelen tegen corona) zetten ze zevenendertig verschillende soorten bomen en struiken in de aarde. In totaal zo’n 1.000 boompjes en struiken. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf. Vooraf zagen sommigen er nog wel tegenop, maar eenmaal aan het planten wisten ze niet van ophouden. Wethouder de Beer: “We hebben nog nooit zoveel boompjes geplant in de boomfeestweek!”

Biodiversiteit vergroten
IVN onderzoekt met het project of deze methode van bosbouw ook in Nederland werkt, de biodiversiteit vergroot, en hoe het aanleggen bijdraagt aan betrokkenheid bij de natuur. Een bos in de buurt van de school is belangrijk en er is bij het bos een buitenlokaal aangelegd waar de kinderen les kunnen krijgen over het bos en andere onderwerpen. De kinderen hebben zelf ook plannen met Het Liniebos “We gaan volgend jaar een reünie houden in Het Liniebos”, aldus één van hen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen