Kabinet ziet geen ruimte voor versoepelingen coronaregels

Foto: Pexels

Het kabinet ziet geen ruimte om nu de coronamaatregelen te versoepelen, zeggen Haagse bronnen. De besmettingscijfers liggen daarvoor nog te hoog. Zondag werd daarover door de meest betrokken ministers overlegd op het Catshuis.

Het is nog geen definitief besluit, omdat het hele kabinet daar de komende dagen nog over vergadert, zo meldt het ANP. Dinsdag is een persconferentie met demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Maatregelen die op tafel lagen, waren onder meer het afschaffen van de avondklok, het deels weer openen van het hoger onderwijs, het openen van terrassen rond Pasen en meer ruimte voor de detailhandel.

Bronnen benadrukken dat er op de langere termijn wel meer perspectief is. Dat zou mogelijk over acht tot tien weken zijn, aldus ingewijden.

Eerder zei De Jonge dat voor deze punten eind deze maand meer mogelijk was, mits de coronacijfers het zouden toelaten. Maar de besmettingscijfers liggen al enkele dagen boven de 7000 en ook het ‘reproductiegetal’ is te hoog. Honderd besmette mensen steken nu gemiddeld 113 anderen aan. Vooral jongeren raken besmet. Zij worden niet snel ernstig ziek van corona, maar de angst heerst dat zij meer kwetsbare mensen aansteken.

De politieke roep tot versoepelingen klonk de afgelopen dagen wel steeds luider. D66-leider Sigrid Kaag zei dat de avondklok “er heel snel af moet”, omdat die niet meer houdbaar zou zijn als de zomertijd ingaat. Dat gebeurt volgend weekend. Haar partijgenoot minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) sprak optimisme uit dat studenten van hogescholen en universiteiten weer een dag in de week op locatie les kunnen krijgen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden