Nieuw horecabeleid van gemeente moet perspectief geven

Wethouder Adank en burgemeester Depla bij ondertekening 'Roadmap Horeca'. | Bron: Gemeente Breda
Wethouder Adank en burgemeester Depla bij ondertekening 'Roadmap Horeca'. | Bron: Gemeente Breda
Foto: Gemeente Breda

De gemeente Breda heeft in samenwerking met verschillende belangenpartijen een nieuw horecabeleid opgesteld. Dit beleid wordt in de komende zeven weken aan inwoners van Breda voorgelegd. Het nieuwe plan vervangt de horecavisie uit 2005. De nieuwe visie zet in op een toekomstbestendige horecastructuur in de stad met perspectief. Ook is een motie van de Bredase gemeenteraad over clubcultuur in het plan verwerkt.

Tijdelijke afspraken
De horecasector heeft door de coronapandemie een roerige tijd achter de rug, met veel tussentijdse openingen en sluitingen. In deze periode heeft de gemeente Breda samen met de Koninklijke Horeca Nederland Breda nieuwe afspraken gemaakt om horecaondernemers tegemoet te komen. Dat leidde onder meer geleid tot tijdelijke afspraken over huurprijzen, een ‘roadmap horeca’ en een herstelplan voor de horeca. Veel van deze punten komen terug in het nieuwe beleid, om de horeca snel aan meer personeel te helpen. De horeca heeft sinds de pandemie namelijk een groot tekort aan collega’s.

Uitgangspunten
Ook voor de lange termijn zijn er afspraken nodig, waardoor een nieuw horecabeleid noodzakelijk bleek. Het nieuwe horecabeleid geeft richtlijnen over de plekken waar horecazaken zich kunnen vestigen en onder welke voorwaarden. De bestaande horeca-categorieën blijven bestaan, maar zijn waar nodig beter gedefinieerd of toegelicht. Om de horecagebieden aantrekkelijk te houden, wil de gemeente dat nieuwe horecaondernemers zich vestigen op plekken waar al andere horecabedrijven zitten. Tegelijkertijd zet de gemeente in op kwaliteitsverbetering van de horeca, bijvoorbeeld door het aanbieden van een intakegesprek voor startende horecaondernemers.

Motie clubcultuur
In het nieuwe horecabeleid is ook de door de Bredase gemeenteraad aangenomen motie ‘clubcultuur’ verwerkt. Horecaondernemers kunnen incidenteel onder bepaalde voorwaarden ontheffing krijgen om ’s nachts langer open te zijn. Wanneer de avondprogrammering afwijkt van de normale bedrijfsvoering, kaartjes voor het event verplicht zijn en straatcoaches worden ingezet kan een horecabedrijf profiteren van deze mogelijkheid.

Oordeel
Iedere inwoner van Breda kan het plan nu inzien en er een oordeel over geven. Zo kan iedereen in de gemeente reageren op het conceptbeleid, voordat de gemeenteraad van Breda er een besluit over neemt. Het document is te vinden in het gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen