Breda kiest voor Vrijheidsboom van Jennifer Tee

Foto: Gemeente Breda

De stemmen gingen lang gelijk op, maar Breda heeft overduidelijk gekozen voor het ontwerp ‘Vrijheidsboom’ van kunstenares Jennifer Tee, met 153 stemmen. Zij mag haar schetsontwerp gaan uitwerken, waarna het werk geplaatst wordt in het Valkenberg Park.

Jennifer Tee: “Ik ben verrast dat mijn kunstwerk Vrijheidsboom heeft gewonnen en vereerd dat inwoners van Breda met een meerderheid op mijn werk hebben gestemd. Ik ga er natuurlijk voor zorgen dat het een mooi kunstwerk wordt voor Park Valkenberg, dat in 2022 gerealiseerd gaat worden.”

Drie ontwerpen

Afgelopen maand konden de bewoners van Breda kiezen uit drie schetsontwerpen. Kunstenaars Jennifer Tee, Folkert de Jong en Monika Dahlberg gaven hun visie op waar Artikel 1 voor hen voor staat. Artikel 1, de wet van gelijke behandeling is het eerste artikel uit onze grondwet en dus een belangrijk gemeengoed in ons land. In totaal brachten 344 mensen digitaal hun stem uit.

Vrijheidsboom

De Vrijheidsboom van Jennifer Tee is een boomvorm, die samengesteld wordt uit honderden bakstenen klinkers in verschillende kleuren en verrijkt met bladmotieven. Het werk ligt vlak in het gras en stelt zich zo op een bescheiden manier op in het park. De vorm lijkt op een wortelstelsel en verwijst naar de manier waarop bomen communiceren en elkaar sterk houden. Het kunstwerk verwijst ook naar de ‘Vrijheidsboom’,  die in de 18de eeuw een symbool was voor vrijheid en democratie.

Wethouder Boaz Adank: “Breda had de keuze uit drie hele uiteenlopende ontwerpen. Die allemaal op hun eigen manier refereerden aan Artikel 1. De boom van Jennifer Tee staat symbool voor vrijheid en verbinding. Twee begrippen die goed passen bij de essentie van deze eerste regel van de grondwet, maar ook bij Breda. Dat hebben de Bredase stemmers goed aangevoeld. Ik ben ontzettend benieuwd naar de beleving die het werk gaat brengen als het er ligt. Het wordt een bijzonder stukje park straks”.

Wethouder Marianne de Bie: “Breda heeft gekozen voor een werk dat op prachtige manier haar plek zal vinden in het gras van ons Valkenberg. Het is een symbolische representatie van het gedachtengoed van Artikel 1 en wordt vast en zeker een verrijking van ons aanbod in kunst in de openbare ruimte. Ik kijk er naar uit om het straks in haar uiteindelijke vorm te mogen zien.

De komende periode gaat Jennifer Tee aan de slag met het definitief ontwerp van ‘Vrijheidsboom’. In 2022 wordt het kunstwerk in het Valkenberg geplaatst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen