Elisah Pals is eerste Klimaatburgemeester van Breda

Foto: De Nationale Klimaatweek

Elisah Pals (37) mag zich de eerste Klimaatburgemeester van gemeente Breda noemen. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek. Een week waarin de Klimaatburgemeester een belangrijke rol speelt voor haar medebewoners. Het is namelijk de bedoeling dat Elisah Pals de inwoners van Breda inspireert zich ook in te zetten voor een beter klimaat.

Speciaal voor haar benoeming heeft Sander Travnicek, meubelmaker op de circulaire broedplaats STEK, een duurzame ambtsketen voor haar gemaakt. Deze zal zij met trots dragen tijdens het programma dat zij in de klimaatweek heeft. Zo kan iedereen zien dat zij Klimaatburgemeester is geworden van gemeente Breda.

142 Klimaatburgemeesters in Nederland
In de afgelopen weken hebben in totaal 142 Klimaatburgemeesters uit 101 gemeenten zich aangemeld via www.iedereendoetwat.nl. Elisah uit gemeente Breda is één van hen. Met haar eervolle benoeming hoopt zij tijdens de Nationale Klimaatweek andere inwoners uit de gemeente te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Dat kan iets groots zijn of klein. Goedkoop of duur. Van zonnepanelen op het huis tot minder voedselverspilling. Of een duurzame actie in de straat of wijk met de buren. Elisah is veel met het klimaat bezig en hoopt met haar duurzame voorbeeld mensen in directe omgeving aan te zetten tot actie.

Elisah Pals, initiatiefnemer Zerowaste Nederland en leeft zelf met een bijzonder kleine footprint: ‘’De meeste mensen zullen mij kennen als anti-afval goeroe. Alles wat we niet verspillen is namelijk dírecte milieuwinst. Maar het klimaat gaat verder dan alleen afval. We moeten ook kijken naar de spullen die we kopen, ons vervoer, ons huis, waterverbruik en wat we eten. Klimaat raakt al die thema’s. Dat lijkt moeilijk, maar het mooie is: iedereen kan dus op al die vlakken bijdragen aan oplossingen. Ik wil er zijn voor alle Bredanaars die een stapje willen zetten. Ik zal hun supporter zijn!”

Tijdens de Nationale Klimaatweek gaat Elisah op pad met alle wethouders uit Breda om klimaatthema’s op de agenda van alle portefeuilles te krijgen.

Reacties

Cookieinstellingen