“Kinderen en jongeren bepalen zelf hun toekomst ondanks corona”

Foto: Dream Academy

Nieuw onderzoek van het CBS wijst uit dat 15 % van de bevolking 12 jaar of ouder psychisch niet gelukkig is. Dit percentage is sinds 2001 nog nooit zo hoog geweest. Dit merken kindercoach Marjolijn Westerlaken en jongerencoach Johan Groenwegen van Dream Academy Coaching ook in hun praktijk. “Onze missie is om kinderen en jongeren in te laten zien dat ze meer regie hebben dan dat ze zelf denken. Je toekomst maak je zelf!”

Jeroen verloor zijn baan door de coronacrisis. Dat maakte hem enorm onzeker, waardoor het hem niet lukte om in beweging te komen. Johan: “Toen Jeroen voor het eerst bij kwam, had hij het idee dat het leven hem overkwam. Hij was bang om de verkeerde keuze te maken. Juist door hem te laten zien welke kwaliteiten hij had, kwam hij erachter wat hij leuk vond en kon hij richting bepalen voor de toekomst.”

Op eigen benen staan

Bij pubers ziet Marjolijn vooral een gebrek aan sociale vaardigheden als gevolg van corona. Hierdoor lukt het niet om aansluiting te vinden bij klasgenoten en voelen kinderen zich vaak eenzaam. “Dat is natuurlijk niet zo gek. Tieners zijn heel lang uit een ritme geweest en hun sociale omgeving heel klein. Juist in puberteit is het contact met leeftijdsgenootjes belangrijk voor het ontwikkelen van je eigen identiteit, het losmaken van je ouders en op eigen benen leren staan. In rollenspelen oefen ik concreet hoe ze kunnen afspreken met anderen. Ik laat ook zien op welke zaken zij wel invloed hebben. Dat geeft rust in je hoofd.”

Controle over je gedachten

Ook ziet Marjolijn veel kinderen met angsten over de toekomst. “Zo begeleidde ik een meisje dat zich zorgen maakte dat zij de pabo niet zou kunnen doen, omdat ze teveel lesstof had gemist en sowieso veel moeite had met leren. Zij zag haar droom om juf te worden helemaal in duigen vallen en was daar erg verdrietig over. Tijdens een aantal sessies heb ik haar laten ervaren wat voor invloed niet helpende gedachten hebben op je gevoel en je gedrag. Zij zag uiteindelijk in dat zij hier zelf controle op had. Dat besef gaf haar zelfvertrouwen en zorgde dat zij actief aan slag ging met haar schoolwerk om haar doel te realiseren.”

Twijfel over de toekomst

Johan: “Veel jongeren twijfelen door corona ook over hun toekomst. Deze pandemie is natuurlijk ook niet leuk en heeft veel gevolgen voor iedereen, maar je toekomst maak je echt zelf. Uiteindelijk draait het vooral om een positieve mindset. Ik kijk graag naar wat er wel goed gaat en laat iemand anders tegen dingen aan kijken. Wat zijn je beperkende overtuigingen en welke overtuigingen helpen je wel? Ik hoor weleens: door corona kan ik niemand ontmoeten. Toch kan het wel. Daar zijn Marjolijn en ik zelf het levende bewijs van. Wij hebben elkaar juist door corona ontmoet. Die ontmoeting heeft, naast een relatie, gezorgd voor een mooie samenwerking. Met de insteek ‘samen kun je meer dan alleen’ hebben we onze krachten gebundeld. Hierdoor vinden jullie nu op één plek kennis en kunde van de ontwikkeling van kinderen tot jongvolwassenen.”

Johan Groenewegen ([email protected])
Meer weten? Ga naar de website | Facebook | Instagram | LinkedIn

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen