Pijn in de duim door artrose? Hand & Pols Fysiotherapie en Revalidatie helpt u er graag van af

Foto: Hand & Pols Fysiotherapie en Revalidatie

Duimbasis artrose, ook wel duimbasis slijtage genoemd, is een aandoening aan het onderste duimgewricht. Doordat het kraakbeen van het basisgewricht van de duim is aangetast ervaart u stekende of zeurende pijn rondom de duimmuis tijdens het bewegen van uw duim.

Het kan ook een continue aanwezige zeurende pijn veroorzaken. Het is een veel voorkomende vorm van artrose die behalve de duim ook bij de vingergewrichten kan voorkomen. De mate van pijn is niet per se afhankelijk van de ernst van de artrose, met andere woorden, je kunt met relatief geringe artrose veel pijn ervaren en veel artrose kan beperkt in pijn zijn.

Oorzaken van artrose in duim

Er kunnen verschillende oorzaken voor het ontstaan van artrose in hand of duim zijn. Oorzaken kunnen zijn: eerder letsel aan duim, laxiteit van het gewricht, of veelvuldige zware of langdurige belasting van het gewicht. Duimartrose kan ook spontaan (familiaire aanleg) optreden of veroorzaakt worden door reumatoïde artritis, echter dan staan vaak de (pijn door) gewrichtsontstekingen als gevolg van reumatoïde artritis meer op de voorgrond.

Klachten bij duimartrose

Kenmerkend voor veel mensen is de soms scherpe stekende pijn bij specifieke bewegingen of handelingen zoals potjes en flessen openen of doekjes uitwringen. Vaak treedt er ook een continue zeurende pijn op die soms meer aanwezig en dan weer minder. Vaak verergert deze pijn bij activiteiten waarbij de hand veel ingespannen moet worden, zoals bij het vasthouden van een boek, mobiele telefoon of iPad. Vaak merken mensen dat
ze verminderde kracht in hun hand hebben en dat de duim en het duimgewricht minder beweeglijk zijn. Onbehandeld verergeren deze klachten vaak. Hoe eerder u start met de behandeling van uw duimgewricht, hoe beter het resultaat op pijn die door de artrose veroorzaakt wordt.

Behandeling door handfysiotherapeut van Hand & Pols Fysiotherapie en Revalidatie

In de meeste gevallen is de diagnose duimbasisartrose met redelijke aannemelijkheid te stellen zonder Röntgenonderzoek. We behandelen duimartrose door middel van een op maat gemaakte spalk en oefeningen. Daarnaast is het belangrijk zicht te hebben op de activiteiten waarbij uw klachten verergeren. We kijken dan of we samen met u houdingen of bewegingspatronen kunnen aanpassen. Om het gewricht verder te beschermen kan het ook handig zijn om hulpmiddelen te gebruiken die de belasting op het duimgewricht verminderen. Veel van deze hulpmiddelen hiervoor zijn bij gespecialiseerde (web)winkels te
koop. Met duimbasisartrose hoeft u dus lang niet altijd met pijn rond te blijven lopen.

De Kosten?

Als u aanvullend verzekerd bent met een dekking voor Fysiotherapie wordt dit hieruit vergoed. Eventuele kosten voor spalk of brace door de handfysiotherapeut worden door de meeste verzekeraars niet vergoed. De kosten hiervoor zijn meestal beperkt en informeren u graag hierover.

Hoe maak ik een afspraak?

Een afspraak maken kan met of zonder verwijzing van de huisarts. U kunt terecht bij Hand & Pols Fysiotherapie en Revalidatie in Oosterhout, Made en Goirle, kijk op www.handpolsexpert.nl voor de locaties en meer informatie. Of bel voor een afspraak 0162-742059 of mail naar [email protected].

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen