Oosterse sferen in Breda-Zuid….. Laziz restaurant betovert ’t Ginneken…

We waren al eerder uitgenodigd bij Laziz restaurant, maar helaas gooide Corona wederom roet in het eten. Toen de maatregelen voor de horeca deels werden opgeheven trok Masi meteen aan de bel, ‘Of we graag nog een keertje langs willen komen!’

Zo gezegd, zo gedaan, en daarom trotseren we vanavond weer en wind om de authentieke keuken van Laziz restaurant uit te proberen.

Even Een Keer Wat Anders…

De opening van Laziz dateert uit augustus 2021, en de gulle gastvrijheid van Masi was daarmee direct een feit. Hij opende groots, en al de hapjes en drankjes waren gratis tijdens deze opening. Masi wil ons graag de Afghaanse keuken laten ontdekken. Op het achterpand van de blouse van het personeel staat dan ook het statement; ‘Even Een Keer Wat Anders.’ Ik zou zeggen; ‘Bring it on baby!’

Als aperitief Afghaanse thee….

We zijn de eerste gasten die vanavond binnenstappen, en dat geeft ons de gelegenheid om het interieur goed in ons op te nemen. Mooie muurschilderingen, die ieder hun eigen verhaal vertellen, kleurkeuzes, en rijke stoffen uit het Oosten, zorgen voor de passende sfeer. Masi stelt ons voor om vandaag te kiezen voor het viergangen proeverij menu, op deze wijze maak je het meest uitgebreid kennis met de Afghaanse keuken. Dat lijkt ons een top idee. Als aperitief, drinken we een kopje Afghaanse thee.

Even later komt Masi met het eerste gerecht; een dagverse, huisgemaakte Dal soep, gemaakt van gestoofde linzen met verse munt en een beetje koriander. Die bevalt ons uitstekend. Het is een lekkere stevige en pittige soep, heerlijk. Terwijl we genieten van de soep, stromen er al wat gasten binnen. Het valt ons op dat ook de oudere doelgroep het aandurft om de, voor ons althans, nieuwe Afghaanse keuken te ontdekken.

Smakenpallet perfect in balans…

Na de heerlijke Dal soep komt het tussengerecht ter tafel. Dit tussengerecht bestaat uit verschillende Afghaanse hapjes zoals; Pakaura, dat zijn verschillende groenten in een krokant jasje, geserveerd met een pikant sausje van koriander en groene peper. Dan een Sambosa, dat is een krokant bladerdeeg flapje, gevuld met kruidig rundergehakt, daarbij wordt geserveerd een fris yoghurt-mint sausje. Verder nog een Mantoe, gevuld met gekruid rundvlees, deze wordt mooi geserveerd met een yoghurttopping, linzen, worteltjes en kardemom. Als laatste een Ashak, wat een pasteitje is, gevuld met gekruide prei, wederom met een yoghurttopping, rundvlees en verse munt. Het ziet er feestelijk uit, deze proeverij van voorgerechten. De smaak is verrassend. Licht pittig is het pikante sausje van koriander en groene peper!!! Maar het frisse van de yoghurt zorgt voor een smakenpallet wat perfect in balans is. We “blussen” af en toe af met een Torres Mas Rabell Temperanillo, een schitterende, complexe wijn die de stevige smaken van de gerechten uitstekend een helpende hand biedt. Mooie keuze!

Het is ook altijd een gezellige manier van eten, zo’n proeverij. Je hebt je eigen  bordje en je pakt van de schaal wat je lust. Terwijl we wat van ons wijntje nippen, knipperen we echt verbaasd met onze ogen, want de zaak van Masi loopt zachtjes aan tjokvol!!! En dat op zo’n barre, boze, doordeweekse avond! Wat een gezelligheid, en wat fijn dat het allemaal weer kan.

Ons tafeltje vol…

Dan komt het hoofdgerecht ter tafel, en weer kunnen we het allemaal lekker delen. Het hoofdgerecht bestaat uit; Een vleesschotel bereid in een Tandoor, dat is een klei-oven. Deze klei-oven zorgt er voor dat het vlees ontzettend mals blijft. De schotel bestaat uit rundvlees, kipfilet en kalfsvlees, met  wederom een yoghurt-mint sausje, en een pikant sausje, hierbij krijgen we aardappelschijfjes. Verder worden er drie verschillende soorten rijst gepresenteerd, te weten; Narinj Palauw, een safraanrijst met een topping van gesneden sinaasappel en onder de rijst malse kipfilet, wat perfect past bij de paprika en uiensaus. Qorma Tjalauw, een witte rijst die uitstekend matcht met het kalfsvlees en de spinazie. De spinazie wordt als bijgerecht worden geserveerd. En dan Qabeli Palauw, een traditionele bruine rijst, met als topping worteltjes, amandelen, rozijntjes en pistache. Daaronder zit lamsvlees verstopt. Deze laatste rijstsoort gaat het liefst samen met het rundvlees, tomatensaus, de gestoofde aubergines en de yoghurttopping. Als er nog een mandje huisgemaakte Naanbrood wordt geserveerd staat ons tafeltje vol, en kunnen we heerlijk gaan delen en proeven. Ook nu drinken we de Torres Mas Rabell Temperanillo door, want de stevige smaken van rund, kalf, lam, en de gestoofde groenten worden daar deze wijn eveneens liefdevol omarmd.

We kunnen zachtjes aan wel concluderen dat Laziz restaurant een succes is. Inmiddels is de zaak maximaal bezet.  Jong en oud wordt betoverd door Laziz. Het authentieke Afghaanse restaurant wordt gevonden, bewonderd, en gewaardeerd door iedereen.

 

 

Een bijzondere afsluiting van een geweldige avond…

Even later wordt het dessert voorgeschoteld, dit bestaat uit; huisgemaakte kardemom ijs, met een topping van pistache, en daarnaast een puddinkje op basis van rozenwater, met vers fruit, zoals aardbei en mango on top. En daarnaast nog een schijfje baklava. Een heerlijke zoete, en bijzondere afsluiter van deze geweldige avond.

Conclusie:

Even Een Keer Wat Anders? Ga dan zeker naar Laziz restaurant en laat je onderdompelen in de heerlijke smaken van uitgebreide vleesgerechten, gegrilde groenten en mystieke specerijen. Let op; met mystieke specerijen bedoelen we niet dat de Afghaanse keuken per definitie pittig is. Kruidige specerijen zorgen voor het heerlijke onderscheid tussen de Westerse en de Afghaanse keuken. Alles vers en huisgemaakt. Wil je thuis genieten van de wereldkeuken van Laziz? Dat kan, want naast het restaurant heeft Laziz ook een cateringservice.

Laziz restaurant informatie

  • Ginnekenweg 347 te Breda
  • Geopend:
    • Dinsdag t/m Zondag van 17.00 u t/m 22.00 u.
    • Maandag: gesloten
  • Telefoon: 06-21864252
  • www.lazizrestaurant.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen