Kasteel van Breda open tijdens kastelendag/Nassaudag

Boogschieten op het kasteel door Breda Archery (foto collectie HV KMA, Paul Basten).
Boogschieten op het kasteel door Breda Archery (foto collectie HV KMA, Paul Basten).
Foto:

Het terrein van de Koninklijk Militaire Academie (KMA) is op Tweede Pinksterdag beperkt open voor het publiek in het kader van de landelijke Dag van het Kasteel en de Bredase Nassaudag.

Lange tijd was het onzeker of het kasteel zou meedoen aan de Nassaudag. Het is de stichting Historische Verzameling KMA toch gelukt een aangepast programma neer te zetten wat aansluit op tal van andere Nassau activiteiten elders in de stad. De Stadhouderpoort, gelegen aan het Kasteelplein, staat op maandag 6 juni tussen 11.00 en 16.30 uur wijd open voor publiek. De toegang is gratis.

Aangepast programma

De traditionele openstelling van het militaire terrein van de KMA op Tweede Pinksterdag trekt al zeker 30 jaar vele duizenden bezoekers. Dit jaar is het programma aangepast wegens aangescherpte eisen op het gebied van veiligheid en de lopende renovatiewerkzaamheden aan het kasteel. Daardoor is slechts een gedeelte van het terrein volledig open voor het publiek, maar daar valt nog genoeg te doen en te zien. Om 11.00 uur start een historische stoet vanaf het kasteel richting binnenstad voor de officiĆ«le opening van de Nassaudag op het bordes van het stadhuis. Vanaf dat tijdstip kan ook het publiek het terrein op. Op de Parade verzorgt Breda Archery boogschieten voor iedereen die dat wil. GeĆÆnteresseerden kunnen een kijkje nemen in het Blokhuis, de voormalige woning van Willem van Oranje, waar een ensemble zorgt voor de muzikale omlijsting. Tegen de gevel van de Egmondgalerij presenteert de afdeling Erfgoed van de gemeente uit hun depot een aantal originele renaissance bouwfragmenten van het kasteel van Hendrik III. Op de Binnenplaats van het kasteel vinden voortdurend demonstraties plaats van de schermsport en zijn er optredens van een dansduo van theatergezelschap De Kwekerij uit Tilburg op een thema van de Minotaurus. In de Nassauzaal kun je de imposante olieverfgalerij van onze staatshoofden en hun voorgangers bewonderen en voor het eerst is ook de historische Kolommenzaal, de eetzaal van de cadetten, opengesteld.

Rondleidingen

Diegenen die het kasteelcomplex verder willen verkennen, kunnen zich aanmelden voor een rondleiding die vertrekt vanaf de voorzijde van het Koningin Wilhelmina Paviljoen (KWP) aan het Kasteelplein. Je krijgt dan een kijkje in het Huis van Brecht en de twee torens van het Spanjaardsgat. Het aantal rondleidingen is beperkt. Het is nog onzeker of ook de vaste expositieruimte in het KWP open kan gaan, omdat het gebouw grote waterschade heeft opgelopen door een recente stortbui.

Bron: Stichting Historische Verzameling KMA

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen