Voertuigen meenemen op vakantie

Foto: Publiek domein

Eindelijk is het dan zover, je hebt het hele jaar hard gewerkt en bent toe aan vakantie! Nog een paar dagen werken en dan zijn jullie klaar voor vertrek. Maar voor het daadwerkelijk zover is, is het natuurlijk wel eerst zaak om ervoor te zorgen dat je je goed voorbereid.

Afhankelijk van het type vakantie, is het belangrijk voor jezelf een checklist te maken waar je allemaal aan moet denken. Nu is het natuurlijk geen ramp als je je tandenborstel bent vergeten, maar bijvoorbeeld de oplader van je telefoon is een heel ander verhaal. Ook dat zal uiteindelijk wel goed komen, maar erg prettig is het niet. Ook is er een wezenlijk verschil of je met de auto op vakantie gaat of met het vliegtuig.

Met de auto op vakantie

Wanneer je met de auto op vakantie gaat, dan is het belangrijk goed voorbereid te zijn. Niet alleen is een grondige inspectie ten zeerste aan te raden, maar ook is het serieus zaak om na te denken over alles wat je mee wilt nemen. Vooral wanneer je een dakkoffer wilt bevestigen of elektrische fietsen mee wilt nemen op vakantie, zijn de juiste voorzorgsmaatregelen van essentieel belang. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat fietsendragers onmisbaar zijn wanneer je je fietsen veilig mee wilt kunnen nemen. Echter is het wel belangrijk dat je kijkt naar het maximale belastbare gewicht. Heb je nu een fietsendrager voor vier fietsen, dan is het wel belangrijk te kijken of het gewicht ook toereikend is voor bijvoorbeeld twee elektrische fietsen. Een e-bike is namelijk een stuk zwaarder dan een normale fiets.

Een elektrische step is perfect voor op de camping

Ga je met de auto naar het Gardameer, dan weet je vast als geen ander hoe groot de campings zijn die je hier kunt vinden. Vooral wanneer je ergens achteraan staat, is een goede elektrische step ideaal om ervoor te zorgen dat je niet iedere dag een heel eind hoeft te lopen. Ideaal voor bijvoorbeeld het halen van broodjes voor het ontbijt. Het enige wat wel belangrijk is, is dat je van te voren wel even goed kijkt of deze elektrische stepjes zijn toegestaan en of er eventueel nog aanvullende regels gelden. Er zijn namelijk landen waarbij ze alleen zijn toegestaan op het moment dat je ook een helm draagt. Doe je dit niet,
dan riskeer je een flinke boete.

Kies de juiste fietsendrager

Neem je de elektrische fietsen mee, dan is het wel belangrijk te kijken naar een fietsendrager geschikt voor e-bikes. Het maximaal belastbaar gewicht van deze fietsendrager ligt namelijk een stuk hoger, dan wanneer je er één voor een normale fiets gebruikt. Het gewicht van een e-bike is gemiddeld zo tussen de 20-23 kilo, waar een normale fiets rondom de 12-15 zit. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit op een fietsendrager van meerdere fietsen de nodige kilo’s kan schelen. Kijk dus niet alleen naar het aantal fietsen dat de fietsendrager kan dragen, maar ook naar het maximaal belastbare gewicht. Je zit er niet op te wachten dat je halverwege je reis het gevoel hebt dat de fietsendrager niet stevig op de trekhaak zit bijvoorbeeld. Verstandig is dus om allereerst te kijken wat het gewicht van je fiets is en vervolgens welke bevestigingsmogelijkheden of je hebt. Neem je namelijk 4 fietsen mee, dan is een dakdrager vaak een verstandige keuze. Echter moet je er dan wel rekening mee houden, dat een dakkoffer dan niet meer tot de mogelijkheden behoort.

Conclusie

Besluit je om met de auto op vakantie te gaan en wil je één of meerdere e-bikes meenemen, dan is het belangrijk om te kijken naar de juiste variant fietsendrager. Dus wanneer je familie, vrienden of bekenden vraagt of ze er nog één in de schuur hebben liggen, neem dan niet zomaar aan dat deze ook daadwerkelijk geschikt is. Wat je namelijk vaak ziet, is dat het om een wat ouder model gaat, waarbij er wordt uitgegaan van normale fietsen en dus niet van de veel zwaardere e-bikes. Waar je er normaliter 4 van zou kunnen dragen, geldt dit in het geval van een e-bike voor de helft van dit aantal, dus 2. Besluit je om een e-step mee te nemen, controleer dan vooraf de regels van het land waar je naartoe gaat. Nu is dit vaak op een camping geen probleem, maar betreed je de openbare weg, dan maak je ineens deel uit van het verkeer en dien je je dus ook aan de geldende regels te houden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen