Werkgever moet ook salaris betalen over opstarttijd

Foto: Pexels

Een callcenter dat van haar medewerkers vraagt om zich tien minuten voor aanvang van hun dienst te melden bij de supervisor, moet over deze tijd ook loon betalen. Tot die uitspraak komt het Gerechtshof in Den Haag.

Eerder al oordeelde de kantonrechter dat de medewerkers recht op betaling hebben over de tien minuten die zij vroeger aanwezig moeten zijn voor aanvang van hun dienst. Het Gerechtshof heeft die uitspraak nu bevestigd.

Planningregels

Het callcenter heeft in haar Planningsregels staan dat medewerkers tien minuten voor de start van hun dienst aanwezig moeten zijn, zodat zij hun systemen kunnen opstarten en stipt om 9.00 uur klaar zijn om te beginnen met bellen of gebeld te worden. Deze tijd krijgen zij echter niet betaald. De werknemer is door zijn arbeidsovereenkomst gebonden aan de Planningsregels van het callcenter. Dat dit niet wordt gecontroleerd door de werkgever en dat er geen sanctie volgt als iemand een paar minuten te laat is, doet daar niet aan af. Het callcenter controleert wel wanneer de medewerkers starten met hun dienst.

Geen vrijblijvend advies

Om te kunnen starten moet de medewerker zijn computer plus vier programma’s opstarten en inloggen op zijn telefoon. De tien minuten regel bij het callcenter is dus geen vrijblijvend advies, maar de werknemers zijn verplicht om zich tien minuten voor de start van de dienst bij de supervisor te melden. Dat een werknemer de eventueel resterende vrij kan invullen om zich voor te bereiden op de aanvang van zijn dienst, maakt geen verschil dat deze tijd niet is aan te merken als arbeidstijd. Van de werknemer wordt verwacht dat hij tijdig aanwezig is op zijn werkplek om zich voor te bereiden op zijn dienst.

Recht op salaris

De werknemer kan deze tijd niet aan eigen zaken besteden. Dat hij op dat moment niet productief is voor zijn werkgever, omdat het callcenter pas wordt betaald door opdrachtgevers als het operationeel is, maakt niet uit. Werknemers hebben geen betrokkenheid bij het afsluiten van deze afspraken. Het hof bekrachtigt daarom de uitspraak van de kantonrechter en oordeelt dat de medewerker recht heeft op salaris over de tien minuten opstarttijd.

Deze uitspraak is ook een leermoment voor andere werkgevers. Wees alert op het eerder aanwezig laten zijn van medewerkers voorafgaand aan de start van hun werk. Deze tijd wordt aangemerkt als werktijd en moet dus ook worden betaald.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten te Den Bosch via [email protected] of bel naar 073-6154311.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen