Onderzoek: 1 op 5 agenten discrimineerde afgelopen jaar op werk

Foto: Renkum Nieuws

Een op de vijf agenten zegt het afgelopen jaar discriminerende opmerkingen te hebben gemaakt op de werkvloer, zo blijkt uit een onderzoek van Politie en Wetenschap waar NRC eerder over schreef.

Het onderzoek richtte zich op integriteit onder politiemedewerkers. Een kleine vijftig politiemedewerkers zijn geïnterviewd en ruim negenhonderd vulden een uitgebreide vragenlijst in. Hieruit komt het beeld naar voren dat integriteit niet voldoende prioriteit krijgt in functioneringsgesprekken.

Een meerderheid heeft naar eigen zeggen collega’s persoonlijk gekwetst of is onbeleefd geweest. “Een collega (publiek) belachelijk maken of een discriminerende opmerking maken of een gemene streek leveren, komt nog minder voor, maar is nog altijd fors”, aldus de onderzoekers. Niet alleen zegt een op de vijf een discriminerende opmerking te hebben gemaakt, ook zegt een op de twintig een collega een “gemene streek” te hebben geleverd.

Ook contraproductief gedrag wordt gerapporteerd. Zo zegt de meerderheid het afgelopen jaar “te veel tijd te hebben besteed aan dagdromen in plaats van werken” en langere pauzes te nemen dan acceptabel. “Opvallend is dat 20 procent aangeeft instructies van de baas te hebben geweigerd en expres langzamer te hebben gewerkt dan had gekund.” Een zeer beperkt deel zegt eigendommen van de politie mee te nemen en vertrouwelijke informatie te bespreken met onbevoegde personen.

Sommige ondervraagden zeggen wel dat ze de zwart-witbenadering van integriteit te kort door de bocht vinden en spreken over grijze gebieden. Achteraf reflecteren had “tot een andere belangenafweging kunnen leiden”. De onderzoekers noteren dat integriteit een belangrijk onderdeel van de functioneringsgesprekken zou moeten zijn, maar dat uit de interviews blijkt dat dit niet of onvoldoende het geval is. Daarbij zou er binnen de politie een gebrek zijn aan een “aanspreekcultuur. Er is een familiecultuur aanwezig en ook een machocultuur wordt genoemd.”

Bron: ANP | Lees verder op Nieuws.nl: 1 op de 10 ervaart discriminatie op werkplek

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen