Cremeren populair onder Brabanders

Foto: Pexels

Brabanders kiezen vaker voor cremeren dan inwoners uit andere provincies. Volgens het grootschalige Nationaal Onderzoek naar de Dood geeft ruim 60 procent van de Brabanders de voorkeur aan een crematie, terwijl iets minder dan 20 procent kiest voor begraven. Met die keuze wijken Brabanders duidelijk af van het landelijke gemiddelde.

Op nationaal niveau wil 50 procent van de respondenten gecremeerd worden, terwijl 30 procent de voorkeur geeft aan begraven. Alleen in de zogenaamde Biblebelt blijft begraven nog steeds populairder dan cremeren. Bijna de helft van de inwoners in die gemeenten kiest voor begraven, tegenover 37 procent die de voorkeur geeft aan cremeren.

Wensen delen

Bijna 9 op de 10 Brabanders hebben hun voorkeur al gedeeld met hun partner en/of kinderen. Ook een hoog aantal. ‘Mooi te zien dat veel mensen hun keuze kenbaar hebben gemaakt. Praten over de dood en wat er met je lichaam na overlijden moet gebeuren, vinden veel mensen vaak nog lastig,’ zegt Joy van Delft, Uitvaartverzorgster bij DELA. ‘Voor nabestaanden is het echter essentieel om te weten wat de laatste wens van hun dierbare was. Het helpt hen bij het verwerken van hun rouw als ze weten dat ze de wensen van de overledene hebben vervuld.’

Brabanders geven een kijkje in hun uitvaartvoorkeuren.

In Brabant…

  • vindt 70 procent dat met kinderen over ‘de dood’ gepraat moet worden (landelijk 56 procent);
  • vindt 55 procent professionele hulp bij rouwverwerking wenselijk (landelijk 46 procent);
  • heeft 27 procent zijn/haar schriftelijke wensen vastgelegd (landelijk 35 procent).

Over het Nationaal Onderzoek naar de Dood

Het Nationaal Onderzoek naar de Dood, uitgevoerd in opdracht van DELA door Markteffect onder 2104 respondenten, bestaat uit een online- onderzoek met 33 vragen. Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de beleving, emoties en gedragingen van mensen in Nederland met betrekking tot de dood. De resultaten bieden waardevolle inzichten en geven een beeld van hoe de Nederlandse samenleving omgaat met dit onderwerp. DELA, een landelijke uitvaartverzorger en -verzekeraar, wil met door de uitkomsten van het onderzoek te delen het thema ‘dood’ bespreekbaar maken onder een groot publiek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen