Structurele krapte door vergrijzing op de arbreidsmarkt in West-Brabant

Foto: UWV

Door vergrijzing en de mismatch tussen werkgevers en werkzoekenden blijft de arbeidsmarkt voorlopig krap. Er staan veel vacatures open, en er zijn beroepen waarin al langere tijd veel werk te vinden is. Toch lukt het niet iedereen die dat wil om aan het werk te gaan.

Dat blijkt uit Regio in Beeld, de jaarlijkse UWV-publicatie over de stand van de regionale arbeidsmarkt. In West-Brabant zijn er 42.000 mensen die (meer uren) willen werken.

Marina Siebkes, UWV Rayonmanager West-Brabant & Zeeland: “De uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn groot. Iedereen die kan werken is hard nodig. We kunnen het ons simpelweg niet meer veroorloven dat mensen met arbeidsvermogen aan de zijlijn staan. We moeten ervoor zorgen dat de belemmeringen die mensen ervaren om aan de slag te gaan, zoveel mogelijk worden weggenomen. Dat vraagt iets van werkgevers, van werkzoekenden, maar ook zeker van arbeidsmarktpartners in de regio.”

Aan het eind van het tweede kwartaal van 2023 stonden in West-Brabant 17.700 vacatures open. Dat zijn er minder dan een jaar eerder, maar nog altijd veel meer dan eind 2019, voor de coronacrisis. De economie koelt iets af en de spanning op de arbeidsmarkt is iets lager dan een jaar geleden, maar de arbeidsmarkt blijft zeer krap en het blijft in veel beroepen moeilijk om personeel te vinden.

West-Brabant vergrijst

Een belangrijke oorzaak van de aanhoudende krapte is de vergrijzing, die verstrekkende gevolgen heeft voor de arbeidsmarkt. Geleidelijk schuiven 155.000 inwoners uit West-Brabant van 50 tot 65 jaar de komende jaren door naar de groep 65-plus. Zij bereiken de pensioengerechtigde leeftijd en verlaten (meestal) de arbeidsmarkt. Deze groep is groter dan jongere leeftijdsgroepen. Vooral in het vervoer en opslag, openbaar bestuur en de industrie werken nu al relatief veel 60-plussers.

Waar is wel personeel te vinden?

Ondanks de krapte zijn er nog altijd mensen te vinden die (meer uren) willen werken. In West-Brabant gaat het om ongeveer 42.000 mensen. Dat zijn er naar schatting 2.000 minder dan vorig jaar. Dit zogenoemde onbenut arbeidspotentieel bestaat onder andere uit werklozen, semi-werklozen (mensen die tijdelijk niet naar werk zoeken en/of tijdelijk niet beschikbaar zijn), en mensen die in deeltijd werken en meer uren kunnen en willen werken.

Mismatch

Veel vacatures blijven onvervuld omdat niet alle werkzoekenden over de benodigde opleiding, kennis en ervaring beschikken. Zo kiezen studenten soms voor opleidingsrichtingen waar minder vraag naar is. Daarnaast verandert de vraag van werkgevers door technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. In deze snel veranderende samenleving is het belangrijk dat mensen zich een leven lang ontwikkelen, om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Zij-instroomtrajecten

Er zijn diverse manieren waarop UWV eraan werkt om de mismatch te verkleinen. Bijvoorbeeld door kandidaten aan te dragen voor verkorte zij-instroomtrajecten. Die zorgen ervoor dat werkzoekenden die niet over de juiste achtergrond of kennis beschikken, toch relatief snel aan de slag in een kansrijk beroep. Ook alternatieve wervingsmethoden zoals Open Hiring worden in onze regio op diverse plekken succesvol toegepast.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen