Hoe bereid jij je voor op carnaval?

Foto: Pixabay

Voor de serieuze carnaval vierders is het seizoen weer begonnen. De 11e van de 11e, en dan bij voorkeur om 11 minuten over 11, is het startsein om je te gaan voorbereiden op dit typisch katholieke feest. In Nederland wordt het nog altijd vooral ten zuiden van de grote rivieren gevierd, al zijn er ook in Noord-Nederland plaatsen met een oude carnavalstraditie. De wijze waarop het feest wordt gevierd verschilt echter wel. In Limburg gaat het vooral om je outfit, in Brabant houden ze van de gezelligheid en het feesten.

De outfit is belangrijk in Limburg

De echte carnaval liefhebbers in Limburg zijn al maanden van tevoren bezig met het bedenken en maken van hun outfit. Daar hoort ook de juiste schmink bij. Voordat ze zich in het feestgedruis storten moet de outfit perfect zijn en zijn ze vaak ook nog een hele poos bezig met schminken. De materialen daarvoor worden professioneel ingekocht, want je kunt je er zeker niet van af maken met wat meer lipstick of een vlaggetje op je wang. Het luistert allemaal zeer nauw. Het is eigenlijk de bedoeling dat je niet herkend wordt, zodat je stiekem iemand kunt versieren tijdens het feest. Maar het is dan wel zo eerlijk om na afloop je ware identiteit alsnog prijs te geven.

Wordt er in Brabant minder aandacht besteed aan carnaval?

Het is zeker niet zo dat carnaval in Brabant geruisloos voorbij gaat. Als je in Breda of Den Bosch naar de optocht gaat dan kijk je je ogen uit. Prachtige praalwagens waar maanden aan is gewerkt rijden door de straten, en daar omheen zwermen lopende deelnemers in de fraaiste uitdossingen. Ook in Brabant wordt schmink voor carnaval gekocht in alle kleuren van de regenboog. Vaak worden actuele thema’s op de hak genomen, zoals de verkiezingen of een recente gebeurtenis die het nieuws haalde. Soms is dat wat riskant, want als je met je outfit of met je wagen een bepaalde bevolkingsgroep beledigt kan dat nog wel eens verkeerd vallen. Maar de ervaring leert dat tijdens carnaval wel heel veel door de vingers wordt gezien.

Carnaval voor kinderen

De carnavalstraditie wordt je vaak al met de paplepel ingegeven. Carnaval wordt op veel basisscholen gevierd, zeker die met een RK inslag. En soms is er in een plaats zelfs een aparte kinderoptocht en zijn er aparte activiteiten voor de jongste inwoners. Natuurlijk gaan ook alle kinderen verkleed en heeft papa of mama enorm zijn of haar best gedaan om de kinderen leuk te schminken. Sinds de grens voor alcohol is verhoogd naar 18 jaar moeten alle minderjarigen het met limonade doen. Maar dat maakt het feest er niet minder leuk om. Ook voor hen is het drie dagen feesten en even alle zorgen vergeten. Daarna is het weer tijd om goed je best te doen op school.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen