Nieuwe Menstruatie Uitgiftepunten in Breda moeten meisjes en vrouwen helpen

Foto: Gemeente Breda

De gemeente Breda vindt het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot menstruatieproducten. Daarom is er geld beschikbaar gesteld voor nieuwe Menstruatie Uitgifte Punten (MUP).

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven is thuis geen geld voor menstruatieproducten. Dit kan er voor zorgen dat bijvoorbeeld jonge meiden niet naar school gaan of vrouwen zich ziek melden bij hun werkgever.

Menstruatie Uitgifte Punten

Menstruatie Uitgifte Punten zijn laagdrempelige locaties in de stad waar meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten kunnen halen. 25 januari werd de nieuwe MUP geopend bij Inloop de Verbinding in de Haagse Beemden.

Wethouder Marike de Nobel (Armoede) ziet deze MUP’s ook als investering in kansengelijkheid: “Voor een aantal meisjes en vrouwen zijn menstruatieproducten gewoonweg te duur. Je ziet dat jonge meiden uit gezinnen waar deze producten niet in huis zijn, soms een week niet naar school gaan. Dat kan leiden tot schooluitval of een lager opleidingsniveau. Dit willen we voorkomen. Ik ben dan ook erg blij dat er dit jaar nog een aantal Menstruatie Uitgiftenpunten op verschillende plekken in de stad bijkomen.”

Divers aanbod

Bij deze menstruatieuitgiftepunten (MUP’s) biedt het Armoedefonds meisjes en vrouwen zelf de keuze om een product te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden. Onder andere verschillende maten en merken maandverband en tampons worden aangeboden. Ook zijn er, mede vanuit duurzaamheidsoogpunt, menstruatiecups beschikbaar.

Verspreid over de hele stad

Er zijn in Breda al 9 MUP’s. In 2023 zijn daar zo’n 5.000 producten verspreid. Deze zijn uitgegeven door onder andere gezinnen bij de Voedselbank, studenten/jongeren en vrouwen in armoede in de leeftijd van 30 tot 50 jaar. Deze maand komen daar 5 nieuwe MUP’s bij in de Haagse Beemden. Daarna volgen er nog meer locaties in de stad, zodat er in totaal verspreid over de stad circa twintig plekken zijn waar vrouwen terecht kunnen.

  • Via deze website is een link te vinden naar een kaart met alle actuele locaties in de stad waar deze producten op te halen zijn.

Schrijf je in voor De Breda Nieuwsbrief van Breda Nieuws & De Breda App (zie linkedin)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen