Door Stichting Kleurke al 5 jaar kleur in het leven van ouderen

Foto: Stichting Kleurke

Vijf jaar geleden is Stichting Kleurke opgericht. Het doel van de stichting is om muziek naar diegenen te brengen die niet (meer) zelfstandig daar naartoe kunnen.

In de praktijk zijn dat mensen met dementie die wonen op een gesloten instelling in een zorginstelling.

Vele uren kleuren in het leven

Stichting Kleurke is opgericht vanaf de eetkamertafel van voorzitter Rensz Gorisse. Het is inmiddels uitgegroeid naar een organisatie met vier bestuursleden en vier parttime teamleden. Ze werken voor ongeveer 25 zorginstellingen en 25 muzikanten.

In 2019 konden ze niet vermoeden dat in maart 2024 er ruim 1400 optredens uitgevoerd zouden zijn. Nu zijn er zelfs zo’n 50 optredens per maand. Maandelijks komt dit neer op 500 mensen die een uurtje kleur hebben in hun leven.

“Door muziek te gebruiken kunnen naasten en verzorgers in contact komen met mensen met dementie. Muziek geeft een gevoel van veiligheid, geborgenheid en van thuiskomen. Het brengt welbevinden en kan daarmee de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren,” aldus oud-staatssecretaris Martin van Rijn.

‘Ze hebben ervan genoten’

Stichting Kleurke is begonnen bij verzorgingscentra en particuliere zorginstellingen in Breda en omstreken. Nu speelt de stichting in de regio Oudenbosch, Raamsdonksveer, Moergestel tot Baarle Nassau met Breda en Tilburg als grotere steden.

Wat Kleurke met name uniek maakt is dat zij langdurige contracten aangaan met zorginstellingen. Hierdoor kunnen bewoners ieder maand, of soms twee keer per maand, genieten van een uur livemuziek van verschillende muzikanten. Deze livemuziek haalt herinneringen bij de bewoners naar boven die langdurig positief effect tot gevolg hebben.

Een greep uit de reacties van de verzorgers na een optreden: ‘lekker meegezongen en gedanst, zelfs de polonaise’, ‘interactief’, ‘herkenbare muziek’, ‘bewoners worden erbij betrokken’, ‘echt geweldig!’, ‘ze hebben ervan genoten’.

Diverse muzikanten

De stichting werkt voornamelijk met muzikanten die conservatorium geschoold zijn en in het dagelijks leven professioneel muzikant zijn. De muzikanten hebben allemaal andere genres en bespelen andere instrumenten. Allemaal doen ze dit omdat ze weten hoe belangrijk muziek in het leven is voor het welzijn van de doelgroep van Stichting Kleurke.

  • Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen over Stichting Kleurke? Bekijk dan de website.

Schrijf je in voor De Breda Nieuwsbrief van Breda Nieuws & De Breda App (zie linkedin)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen