Brain Awareness Week 2024: Slaap en Gezonde Hersenen

Foto: Hersenstichting

11 tot en met 17 maart is het de Brain Awareness Week (BAW). De Hersenstichting vraagt in deze week aandacht voor de werking van de hersenen én het belang hiervan.

Omdat vrijdag 15 maart, Internationale Dag van de Slaap, in de BAW valt, duikt de Hersenstichting dit jaar dieper in het thema Slaap. Een week lang, elke dag een nieuw slaapthema, gericht op het vergroten van kennis over slaap en de impact van slaap op de gezondheid van je hersenen.

Waarom Slaap?

Slaap is niet alleen een rustperiode; het is een essentiële activiteit voor onze hersenen. Tijdens de slaap ondergaan onze hersenen een soort wasbeurt, waarbij afvalstoffen worden verwijderd en belangrijke informatie en emoties worden verwerkt. Een goede nachtrust bevordert een scherp geheugen, concentratie en emotioneel welzijn. Koko Beers, Neurobioloog bij de Hersenstichting: “Kwalitatief goede slaap is belangrijk, niet alleen voor je lichamelijke herstel, maar ook voor hoe je je mentaal voelt. Tijdens je slaap verwerk je wat je overdag hebt meegemaakt, waardoor de wereld er de volgende dag weer een stukje rooskleuriger uitziet.”

Slaap en Hersenen

Op korte termijn zorgt goed slapen voor een beter geheugen, meer concentratie en een betere stemming. Op lange termijn kan ‘goed slapen’ het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie verminderen. Helaas zijn veel Nederlanders ontevreden over hun slaap, en bij sommigen zijn er zelfs langdurige slaapproblemen. Dit geldt zeker ook voor mensen met een hersenaandoening, vrouwen in de menopauze en jongeren.

Thema van 2024: Slaap

Dit jaar staat de Brain Awareness Week in het teken van slaap. De hele week duikt de Hersenstichting dieper in dit thema. Ze behandelen onder andere:

Doe de Slaap Check!

Wil je meer weten over waarom slaap belangrijk is voor gezonde hersenen en hoe slaap werkt? Bezoek onze website en ontdek de Slaap Check, een tool die op basis van jouw antwoorden persoonlijke tips geeft voor een betere nachtrust.

Feiten en fabels

Wat weet jij over slaap? Doe de Slaap-Quiz en test je kennis.

Hersenstichting en Slaap

De Hersenstichting geeft voorlichting en ontwikkelt praktische tools die helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Daarnaast financiert en realiseert de Hersenstichting onderzoeken en projecten voor kwetsbare groepen en brengt het belang van slaap voor gezonde hersenen onder de aandacht van publiek en de politiek. Enkele voorbeelden van projecten en onderzoeken:


Schrijf je in voor De Breda Nieuwsbrief van Breda Nieuws & De Breda App (zie linkedin)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen