‘Mijn hond blaft naar andere honden’ | Dogtraining Patricia

Foto: Dogtraining Patricia

Of je hond nu groot of klein is, het is vervelend als je over straat loopt en je hond(je) gaat helemaal uit zijn plaat. Blaffend en trekkend zie je baasjes met een hond een andere hond passeren. 

Dat moet toch anders kunnen?

Het is belangrijk dat jouw hond leert dat JIJ leidt. Een hond is een roedeldier en heeft een roedelleider nodig. Dat ben jij! Bied structuur aan tijdens de wandeling, neem de maaltijd mee en train tijdens je wandeling verschillende focus oefeningen. Zorg ervoor dat JIJ het allerleukste, maar vooral ook allerbelangrijkste bent. 

Je hond blaft om een reden

Honden blaffen om verschillende redenen: wil gewoon spelen, is onzeker, wordt enthousiast, wil domineren en wegjagen, vindt het leuk om te blaffen, wil jou beschermen of die andere hond heeft iets wat jouw hond wel wilt hebben. Om te leren wat jouw hond voor gemoedstoestand heeft is het heel belangrijk dat je de lichaamstaal van je hond kent. Gelukkig bieden veel hondenschool ook theorie aan, zodat je de basiskennis over hondengedrag kunt leren. Er kunnen tal van redenen zijn dat je hond blaft naar andere honden, maar dat wil niet zeggen dat het oké is…

Afleiden dan maar?

Afleiden is voorkomen, niet genezen. Als je hond niet in de gaten heeft dat er een andere hond loopt, heb je het blaffen en eventueel trekken aan de lijn niet afgeleerd. Je hebt je hond gefopt. Dat is iets anders dan ongewenst gedrag omzetten naar gewenst gedrag. Toch?

Dat wil niet zeggen dat je je hond niet kan en mag begeleiden met brokjes van de maaltijd, iets extra lekkers (DogSnacksPatricia) of speeltje. Maar je hond moet bewust voor jou kiezen om die beloning te verdienen, en ja die keuze, die moet de enige optie worden. 

Begrenzen

Het begrenzen van ongewenst gedrag kan je op veel verschillende manieren doen. Het is niet aan te raden om zelf maar wat te gaan freestylen. Er zijn te veel mensen die niet goed weten hoe zij hun hond correct moeten begrenzen waardoor het soms alleen maar erger wordt. Zoek een hondenschool of hondentrainer die ervaren is met verschillende gedragingen, hondenrassen, eentje die het liefst al wat bereikt heeft met honden én papieren heeft. Goedkoop is vaak duurkoop, dus zoek naar professionals en niet de mensen die ergens een paar jaar meegedraaid hebben en het nu zelf wel denken te kunnen.  Het is wel jouw hond, dus alleen de beste hondenschool/hondentrainer is goed genoeg!

Belonen

Het belonen van gewenst gedrag, daar komt veel timing bij kijken. Als je te snel een beloning geeft nadat je hond net heeft geblaft dan ervaart je hond dit als een beloning voor het blafgedrag. Dat wil je natuurlijk niet hebben! Het ongewenste gedrag wordt dan beloont en dan gaat je hond dit ongewenste gedrag, blaffen, juist vaker vertonen! Beloon dus pas als je hond bijvoorbeeld minimaal 5 a 10 seconden braaf is geweest. Alleen zo zul je met veel geduld, energie en juiste timing het ongewenste gedrag kunnen ombuigen naar gewenst gedrag.

Dogtraining Patricia
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen