ZZP’er in de spotlight: creatief kunstenaar Daphne Schrijver

Daphne Schrijver
Daphne Schrijver
Foto:

Als Nieuws.nl plaatsen we graag lokale ondernemers in de spotlight. In de rubriek ‘ZZP’er in de spotlight’ gaan we in gesprek met de zelfstandig professionals uit de regio Breda en deze week is dat de creatieve Daphne Schrijver.

Waar Daphne 4,5 jaar geleden realistisch schilderde en net ontdekte om wat losser te werken, maakt ze nu ook abstracte schilderijen. “Je moet eerst alle regels leren om ze vervolgens te kunnen breken”, aldus de kunstenares. “Het is belangrijk dat je jezelf als kunstenares blijft vernieuwen, anders doe je steeds hetzelfde kunstje. Ik schilder juist omdat ik het zelf leuk vind en daarom blijf ik mezelf ontwikkelen. Dat plezier zie je ook terug in mijn werk.”

Haar stijl blijft vernieuwen, maar de rode draad blijft mensen. Een standaard portret kom je bij Daphne niet tegen. Een kunstwerk is voor Daphne de vertaling van de kunstenaar hoe diegene iets ziet. Een portret één op één naschilderen heeft dan te veel weg van een foto.

Daphne vindt dat je als kunstenaar iets van jezelf moet toevoegen aan je werk. Ze maakt grote en kleurrijke schilderijen, zoals ook te zien is op haar Instagram. “Mijn klanten variëren van bedrijven tot particulieren. Ik heb zowel in het binnenland als in het buitenland werk verkocht”, vertelt Daphne.

De voor- en nadelen van een ZZP’er

“Ik vind vooral creatief lastig te combineren met zakelijk. Als ZZP’er ben ik kunstenares, maar ook websitebouwer, boekhouder en veel meer. De wisseling tussen kanten is leuk, maar soms ook een uitdaging.

Het verkopen van schilderijen is grillig. De ene maand verkoop je veel en de andere maand minder. Om toch een standaardinkomen te behouden heb ik de verkoop van mijn schilderijen uitgebouwd met het geven van diensten. Zo geef ik nu een 10-weekse cursus schilderen met olieverf. Daarnaast bied ik nu ook een workshop aan. Tijdens deze workshop kun je gezellig een paar uur schilderen met vrienden, familie of collega’s.”

Hoe zie je de toekomst voor je?

“Over een maand studeer ik af aan de kunstacademie voor het schilderen. Na de zomer start ik met een opleiding docent beeldende vorming om nog serieuzer aan te pakken. Ondertussen zoek ik een galerie die mijn afstudeerwerk wil exposeren. Verder hoop ik in de toekomst meer les te geven, misschien op een school of bij een museum. Daarnaast blijf ik natuurlijk eigen werk maken en hoop ik dat werk aan een steeds groter publiek te laten zien.”

Meer informatie

Meer over Daphne Schrijver is te vinden op haar website en haar Instagram. Via deze kanalen is ze te bereiken voor een kennismaking in haar atelier.


Schrijf je in voor De Breda Nieuwsbrief van Breda Nieuws & De Breda App (zie linkedin)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen