Etten-Leur populairste woongemeente van Brabant

Foto: CBS / Slimster

Van alle Noord-Brabantse gemeenten was Etten-Leur de populairste om te gaan wonen in 2023. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van recent gepubliceerde cijfers van het CBS.

Voor elke honderd mensen die vorig jaar uit Etten-Leur vertrokken naar een andere gemeente, kwamen er 148 inwoners terug. Ook de gemeente Rucphen noteerde een hoge score. In de gemeente Eindhoven is de zogeheten ‘verhuisquote’ daarentegen het laagst. Breda scoort gemiddeld.

Wonen in West-Brabant

Opmerkelijk genoeg zijn het dus de twee buurgemeenten Etten-Leur en Rucphen die vorig jaar het populairst bleken om naartoe te verhuzien. Volgens Marco Schuurman van Slimster valt dat onder meer te verklaren door de gunstige ligging tussen steden als Tilburg, Breda en Rotterdam in. “Rust en ruimte aan de ene kant en de nabijheid van de stad is voor veel mensen een ideale combinatie. Woningen in deze gemeenten zijn bovendien nog relatief betaalbaar”, aldus Schuurman.

Al met al zijn er dertien Brabantse gemeenten waar juist meer mensen vertrokken dan naartoe verhuisden in 2023. Eindhoven noteert de laagste score. Voor elke honderd vertrokken inwoners kwamen er slechts 83 terug. Ook Bladel en Roosendaal scoren laag. In Breda kwamen van elke 100 inwoners er 109 terug.

Oisterwijkers meest trouw aan Brabant

Veel Brabanders die vertrekken uit hun gemeente, blijven wel ‘gewoon’ in Noord-Brabant wonen. In Oisterwijk ligt dit percentage met 83,5 procent het hoogst. Ook in onder meer Veldhoven, Reusel-De Mierden en Loon op Zand blijven ruim acht op de tien mensen die verhuizen wel binnen de provinciegrenzen.

Wie daarentegen uit Land van Cuijk vertrekt, trekt in bijna de helft van de gevallen richting Gelderland of Limburg. Ook voormalig inwoners van Altena zoeken hun heil regelmatig buiten Noord-Brabant. Voor hen is Zuid-Holland een veelvoorkomende bestemming. Dat geldt ook voor mensen die uit Bergen op Zoom vertrekken.

Baarle-Nassau vorig jaar populairste gemeente

Waar Etten-Leur dit jaar als populairste woongemeente van Noord-Brabant uit de koker komt, viel die eer in 2022 de gemeente Baarle-Nassau ten deel. Waar toen voor elke honderd mensen die uit het grensdorp vertrokken nog 151 nieuwe inwoners terugkwamen, waren dat er afgelopen jaar nog altijd 124. Ook andere gemeenten die vorig jaar een hoge score noteerden, zoals Rucphen, Boxel en Reusel-De Mierden, komen dit jaar opnieuw goed uit de bus. Overigens was Eindhoven ook in 2022 de minst populaire gemeente, gevolgd door Roosendaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen