Eén op vijf slachtoffer van fraude

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Sinds 2012 is 20 procent van de Nederlandse bevolking opgelicht op internet. Nog eens 21 procent kent iemand die slachtoffer van fraude is geworden. Dit blijkt uit periodiek panelonderzoek van de Fraudehelpdesk onder 1600 Nederlanders.

Sterke toename
Onderzoek uit oktober 2014 gaf aan dat 9 procent in 2012 en 2013 was opgelicht. Uit het verschil met het jongste panelonderzoek blijkt dat het aantal oplichtingsgevallen in 2014 sterk is toegenomen.

‘Aangifte zinloos’
Een meerderheid van 56 procent heeft geen aangifte gedaan bij de politie, omdat men dat zinloos vindt. Niettemin vindt driekwart van de respondenten het een taak van de overheid om fraude te voorkomen en te bestrijden. Een kleine meerderheid (52 procent) vindt het tot de eigen verantwoordelijkheid behoren om je niet te laten tillen door een oplichter.

Datingfraude minder bekend

De bekendste oplichtingspraktijken zijn creditcardfraude, identiteitsroof en webwinkelfraude. Het gevaarlijke datingfraude is minder bekend: 22 procent heeft ervan gehoord. De helft van de respondenten denkt niet gevoelig te zijn voor oplichting, terwijl een kleine groep van 7 procent zichzelf juist een grote kans toedicht om te worden getild. Ruim 40 procent heeft geen idee of men gevoelig is voor oplichting.

The post Eén op vijf slachtoffer van fraude appeared first on Fraudehelpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen