André Greipel wint in Breda

André Greipel heeft dinsdag de tweede etappe van de Eneco Tour gewonnen. De rit ging over ruim 180 kilometer met start en finish in Breda. De Nederlander Jesper Asselman neemt de leiding over in het algemeen klassement.

De renner van Team Roompot veroverde onderweg negen bonificatieseconden en dat was genoeg om de Italiaan Elia Viviani uit de leiderstrui te rijden.

Zie Breda reportage

Uitslag van de etappe

1 André Greipel Lotto Soudal 4:12:52
2 Jacopo Guarnieri Katusha z.t.
3 Tom Boonen Etixx – Quick Step z.t.
4 Jempy Drücker BMC Racing z.t.
5 Danny van Poppel Trek Factory Racing z.t.
6 Arnaud Démare FDJ z.t.
7 Vyacheslav Kuznetsov Katusha z.t.
8 Roy Jans Wanty-Groupe Gobert z.t.
9 Sébastien Turgot Ag2r – La Mondiale z.t.
10 Sacha Modolo Lampre Merida z.t.

Lars Boom, Tom Dumoulin, het zijn zo maar twee Nederlandse wielrenners die de afgelopen jaren de leiderstrui droegen in de Eneco Tour. Sinds dinsdag hoort Jesper Asselman in dat rijtje. ,,Dit is zo onwerkelijk”, zei de 25-jarige renner van Team Roompot, die via onderweg gesprokkelde bonificatieseconden de leiding in het klassement overnam van de Italiaan Elia Viviani.

Maandag had Asselman als lid van een kopgroep al de nodige extra seconden verdiend in de zogenoemde gouden kilometer, een strook van die lengte met drie tussensprints met daaraan gekoppelde bonificaties. ,,Ik zei maandagavond al: als het kort voor die sprints nog bij elkaar zit, ga ik weer iets proberen. En min of meer voor de grap zei ik: misschien ga ik wel in de aanval.”

Dat deed Asselman en tot zijn eigen verbazing reed hij dinsdag weer ver vooruit het peloton, samen met Gijs van Hoecke. De Belg mocht de reguliere tussensprints winnen en hielp mee voorop te blijven tot de gouden kilometer en de bonusseconden zich aandienden. Asselman: ,,Ik ben leider in een WorldTourkoers, dit had ik nooit durven dromen. Het zal lastig zijn de trui te behouden. Ik ga morgen niet aanvallen in ieder geval.”

Opgeslokt door het peloton was het alleen nog zaak voor Asselman in de eerste groep te finishen en te hopen dat niet Elia Viviani of Danny van Poppel de rit zou winnen. Maar de ritzege ging naar de Duitser André Greipel. De Roompot-renner kwam, gehinderd door een valpartij voor hem, iets later binnen maar de reglementen zeggen dat tijdverlies om die reden binnen 3 kilometer voor de streep niet wordt doorberekend.

De gouden kilometer, ploegleider Michael Boogerd noemde het met een knipoog opeens een gouden idee. ,,Precies een jaar geleden presenteerden we hier in Breda de nieuwe sponsor. En nu worden we leider in een WorldTourkoers.” Het is wel haast een mirakel voor de ploeg die altijd probeert zichtbaar te zijn in de koers maar dit jaar nog geen wedstrijd won.

Klassement na 2e etappe

  1. J. Asselman (ROP)
  2. A. Greipel (LTS) op 5 sec.
  3. E. Viviani (SKY) op 5 sec.
  4. D. van Poppel (TFR) op 9 sec.
  5. J. Guarnieri (KAT) op 9 sec.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

Cookieinstellingen