Asselman: het mirakel van de gouden kilometer

Jesper Asselman profiteerde dinsdag van een nog een relatief onbekend fenomeen in de wielersport. De gouden kilometer, een kort op elkaar liggende serie van drie sprints waarin bonificatieseconden te verdienen zijn, werd eerder dit jaar in de Ronde van België uitgeprobeerd en kent in de Eneco Tour een debuut in de WorldTour. Op de tweede dag van de rittenkoers leverde het de renner van Team Roompot in Breda de leiderstrui op.

Maandag was hij mee in een ontsnapping. Asselman (25) heeft ervaring op de baan en weet dat drie sprints binnen een kilometer een doordachte aanpak vragen. ,,In de eerste sprint moet je niet al je kruit verschieten, je moet je krachten verdelen”, vertelde hij een dag later voor de start van de tweede rit. Die tactiek had hem zes seconden opgeleverd dankzij een derde, een eerste en een tweede plek. De renner die lang op Papendal trainde onder de vlag van de KNWU werd er derde mee in het algemeen klassement.

,,Misschien ga ik het vandaag wel weer proberen”, zei hij in Breda en zie: halfweg koers had Asselman een riante voorsprong opgebouwd met vluchtgenoot Gijs van Hoecke. De Belg mocht de tussensprints voor het klassement van de strijdlust winnen. In ruil hielp hij mee de voorsprong te behouden voordat op 20 kilometer voor de streep de zone werd bereikt waar de seconden klaar lagen.

Opgeslokt door het peloton was het alleen nog zaak voor Asselman in de eerste groep te finishen en te hopen dat niet Elia Viviani of Danny van Poppel de rit zou winnen. Maar de ritzege ging naar de Duitser André Greipel. De Roompot-renner kwam, gehinderd door een valpartij voor hem, iets later binnen maar de reglementen zeggen dat tijdverlies om die reden binnen 3 kilometer voor de streep niet wordt doorberekend.

De gouden kilometer, ploegleider Michael Boogerd noemde het met een knipoog opeens een gouden idee. ,,Precies een jaar geleden presenteerden we hier in Breda de nieuwe sponsor. En nu worden we leider in een WorldTourkoers.” Het is wel haast een mirakel voor de ploeg die altijd probeert zichtbaar te zijn in de koers maar dit jaar nog geen wedstrijd won.

,,Tastbaar succes ontbrak nog”, wist ook Asselman die het hele circus na afloop ,,onwerkelijk” noemde. ,,Ik ben acht maanden prof, het is heel geleidelijk gegaan. Ik vraag me af hoe lang ik nog kan doorgroeien. Ik weet niet wat er morgen gebeurt. Ik ga in ieder geval niet aanvallen.”

Het bericht Asselman: het mirakel van de gouden kilometer verscheen eerst op Nieuws.nl.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen