Nederlandse artsen willen verbod op roken in de auto met kind

Foto: Chuck Grimmett (CC BY-SA 2.0)

Als het aan de Nederlandse artsen ligt, is het binnenkort verboden om te roken in de auto als daar een kind in zit. Volgens de landelijke artsenfederatie KNMG is het openzetten van de ramen niet genoeg. Want ook lage concentraties sigarettenrook zijn schadelijk voor kinderen.

Het risico op kanker neemt met 20 tot 30 procent toe bij mensen die passief meeroken, ten opzichte van mensen die niet worden blootgesteld aan tabaksrook. Dat stelt het KNMG. Kinderen zijn nog in ontwikkeling en zijn daarom kwetsbaarder voor tabaksrook dan volwassenen.

Buitenland

Volgens de artsen moet Nederland daarom het voorbeeld volgen van Engeland. Dat meldt De Telegraaf. In Engeland is het vanaf 1 oktober namelijk verboden om te roken in een auto met daarin een kind. In een aantal landen, waaronder Australië, Frankrijk, Canada, Zuid-Afrika en sommige staten in de Verenigde Staten, is het al verboden.

Eerder deze week pleitten enkele long- en kinderartsen in het AD al voor zo’n verbod, maar het is nu voor het eerst dat de landelijke artsenfederatie KNMG dat ook doet. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt een verbod vooralsnog te ver gaan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden