Van festivalcamping naar vluchtelingenkamp

Op maandag 24 augustus heeft Bredanaar Tom Pieper samen met vrienden Suzan Lindhout, Simone van den Akker en Roos Postmaa 250 luchtbedden, 200 bouwzeilen, 60 tenten en 50 slaapzakken opgehaald op het festivalterrein van Lowlands. De reden? De kampeerspullen krijgen een nieuwe bestemming: het vluchtelingenkamp in Calais, Frankrijk.

Na het zien van verschillende documentaires en nieuwsitems over de situatie van de vluchtelingen in Europa, vond Tom Pieper het tijd om met eigen ogen te aanschouwen hoe de leefomgeving van deze vluchtelingen eruitziet. Samen met Simone en Suzan bezocht hij daarom half augustus ‘The Jungle’. Dit vluchtelingenkamp ligt ten noorden van de Franse stad Calais, op slechts tweeënhalf uur rijden van Breda. Op het kamp wonen momenteel zo’n 3.500 migranten uit conflictlanden. ‘Het is alsof je in Afrika bent’, vertelt Tom. ‘De tenten, het stof, smeulend afval: het is onvoorstelbaar hoe mensen daar leven.’

De eerste actie

Direct na het bezoek waren de vrienden het erover eens. Zij willen actie ondernemen om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van de vluchtelingen. Het idee om kampeermaterialen te verzamelen op festivalterreinen onderstond daarna vanzelf en de eerste succesvolle actie is nu een feit. Eén op de vier festivalbezoekers laat zijn tent en kampeerspullen op het festivalterrein achter en de organisatie van Lowlands gaf het viertal toestemming om de achtergebleven kampeerspullen op het festivalterrein te filteren, voordat deze bij het grofvuil zouden belanden. ‘Met deze actie kunnen we concreet iets betekenen voor de mensen daar. Want als straks de zomer voorbij is, zijn dekens en extra beschutting hard nodig’, aldus de initiatiefnemers.

Je steentje bijdragen

Nu de kampeerspullen zijn verzameld, is het viertal nog niet klaar. Het liefst leveren zij deze spullen zo schoon mogelijk af. Daarom wordt er momenteel gezocht naar een wasserette in de omgeving van Breda. Er is bovendien behoefte aan kleding, schoenen en sanitaire producten. Wil je weten wanneer de initiatiefnemers in Breda zijn om spullen te verzamelen? Houd dan de website en Facebook in de gaten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden