Banen liggen in deze tijd allesbehalve voor het oprapen. Om je te onderscheiden van je concurrenten kan een videosollicitatie uitkomst bieden. Maar hoe maak je een filmpje dat een toekomstige baas overtuigd om je aan te nemen?
De spanningsboog van kijkers naar online video’s is kort. De kunst is daarom om kort maar krachtig te zijn. Denk daarom vooraf goed na over wat je wilt zeggen, maar studeer je tekst niet in. Je komt dan namelijk niet spontaan over. De ideale lengte van een videoboodschap is tussen de een en twee minuten.
Bij een videosollicitatie is het niet de bedoeling dat je droog je curriculum vitae gaat voorlezen. Vertel daarentegen over wie je bent en waarom een werkgever jou moet aannemen. Verder kunnen beeldende elementen je verhaal ondersteunen. Als je bijvoorbeeld bij een hoveniersbedrijf solliciteert, kun je filmen dat je aan het tuinieren bent.
Het perspectief van de camera, draagt bij aan het beeld dat een werkgever van je heeft. Het is af te raden om jezelf van boven te filmen, omdat er dan op je neergekeken wordt. Ook vanaf beneden filmen is niet ideaal, omdat er dan tegen je opgekeken wordt. Kijk in plaats daarvan tijdens het filmen recht in de lens. Hierdoor ben je gelijkwaardig aan de kijker. Verder maak je de sollicitatie persoonlijk door dichtbij de camera te zitten, zodat je ogen goed zichtbaar zijn.
Hoe vervelend het ook is, als er net een politiewagen met loeiende sirenes langsrijdt, moet je toch echt opnieuw beginnen met opnemen. Zulke geluiden zijn namelijk zeer afleidend. Neem verder je filmpje niet op in een holle ruimte, articuleer goed en praat iets langzamer dan je gewend bent. Heb je een microfoontje in huis? Gebruik die dan.
Sollicitanten vergeten vaker dan je denkt om de achtergrond geschikt te maken voor een videosollicitatie. Een rommelige of afleidende achtergrond is uit den boze.
Een videosollicitatie ziet er een stuk professioneler uit als je goed belicht bent. Ga hiervoor voor het raam zitten, met je gezicht naar de ruit toe.