Suïcidehulplijn roodgloeiend na dood Zwagerman

Foto: Publiek Domein

De telefoon bij de suïcidehulplijn 113Online staat sinds de zelfmoord van schrijver Joost Zwagerman roodgloeiend. De zorginstelling werkt woensdag en de komende dagen met dubbele bezetting. ,,Als ik drie keer zoveel mensen had ingezet, waren die waarschijnlijk ook allemaal de hele dag bezig geweest”, zegt Jan Mokkenstorm van 113Online.

De meeste telefoontjes komen van mensen die depressief zijn of met andere problemen kampen. Mokkenstorm vindt het een goede zaak dat ze contact opnemen met de zorginstelling. ,,We weten dat zes van de tien mensen zich na dat contact direct beter en rustiger voelt. En nog eens twee van de tien hebben er wat later baat bij”, zegt hij tegen de NOS.

Het aantal zelfmoorden in Nederland steeg in de jaren 2007 tot en met 2013. In 2013 pleegden 1.854 mensen zelfmoord. Vorig jaar hebben 1.835 inwoners van Nederland een eind aan hun leven gemaakt. Dat is gemiddeld vijf per dag. Bijna zes op de tien daarvan werd gepleegd door mensen tussen de 40 en 65 jaar.

Mensen die hulp nodig hebben kunnen terecht bij 113online. De zorginstelling is 24 uur per dag bereikbaar via het telefoonnummer 0900 – 0113.

>> Lees de column over de zelfmoord van Joost Zwagerman.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen