Rokers niet bewust van gevaren

Foto: publiek domein

Nederlandse rokers maken zich nauwelijks zorgen over de gevaren van roken en meeroken ondanks jaren van tabaksontmoediging. Nederland telt het laagste percentage rokers dat nadenkt over de schade van hun sigaret voor henzelf of voor anderen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat in Maastricht werd gepresenteerd tijdens een internationaal congres over tabaksverslaving. In totaal werden er vijftien landen meegenomen in het onderzoek.

Schadelijk

Nederlandse rokers geloofde het minst vaak dat hartaandoeningen, beroertes en longkanker veroorzaakt kunnen worden door roken. Ook geloven ze vaak niet dat meeroken kan leiden tot hartaandoeningen bij niet-rokers. Dat meldt De Telegraaf.

Onder de rokers denkt slecht één op de vijf regelmatig aan de schadelijkheid van roken op zichzelf. Onderzoekers van het International Tobacco Control (ITC) Project noemen de geringe kennis van de gevaren van roken en meeroken ‘verontrustend’.

Risicobesef

Het risicobesef was in andere onderzochte landen groter. De onderzoekers roepen de Nederlandse overheid daarom op structureel en stevig te investeren in voorlichting.

In het onderzoek keek ITC naar de effecten van tabaksontmoedigende maatregelen van de overheid van twintig landen in de periode tussen 2008 en 2015. In die periode werden tweeduizend Nederlandse rokers ondervraagd.

Stoppen met roken? Doe mee met stoptober.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen