Samsom: opvang beter verdelen over gemeenten

Foto: Wikipedia

De opvang van vluchtelingen moet beter worden verdeeld over arme en rijke gemeenten in Nederland. PvdA-leider Diederik Samsom betoogde dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Hij constateerde dat asielzoekers ,,vrij vaak” worden opgevangen in de ,,wat armere gemeenten” in ons land. ,,Dat is een vorm van onrecht waar we wat aan gaan doen de komende tijd”, aldus Samsom.

Samsom noemde de opvang van de enorm gegroeide stroom vluchtelingen een enorme opgave. ,,Dit is voor niemand leuk. Hier makkelijk over doen is niet aan de orde.”

Inwoners

Hij riep PvdA-raadsleden en wethouders in het land op veel te praten met mensen die een asielzoekerscentrum in hun buurt of gemeente zien komen. Omwonenden moeten betrokken worden bij de vormgeving, de timing, de omvang en de locatie van de vluchtelingenopvang, aldus Samsom.

Hij erkende dat dit de ,,spankracht van Nederland” op de proef stelt. Samsom verwacht niet dat de forse aantallen vluchtelingen al snel zullen dalen. Wat het maximum is dat Nederland aan vluchtelingen kan opvangen, wilde hij niet zeggen.

Werkloosheid

Samsom zei in Buitenhof verder dat hij partijleider blijft tot de volgende verkiezingen, die gepland staan voor maart 2017. Of hij dan weer de lijst wil trekken, beslist hij volgend jaar oktober.

Samsom erkende verder dat het terugdringen van de werkloosheid niet snel genoeg gaat. Er komen nieuwe banen bij, maar mensen die zich eerder terugtrokken van de arbeidsmarkt melden zich weer, waardoor de werkloosheid niet net zo snel daalt als het aantal banen toeneemt. Hij voorspelde dat er volgend jaar 100.000 nieuwe banen bijkomen.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen