Zeven op de tien energielabels niet betrouwbaar

Foto: Flickr.com Eric May (CC BY 2.0)

Bij het kopen van nieuwe elektrische apparaten zoals een wasmachine en een koelkast is het voor consumenten handig dat ze op een energielabel kunnen aflezen hoe energiezuinig een bepaald apparaat is. Maar uit controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat hiermee gesjoemeld wordt. Maar liefst 75 procent van de energielabels klopt niet.

Veel producenten bedonderen de consument. 75 procent van de elektrische apparaten is minder zuinig dan op het label staat aangegeven, meldt EenVandaag.

Het gesjoemel heeft volgens de Consumentenbond gevolgen voor de consument. De elektriciteitsrekening valt duurder uit en apparaten met een zuiniger energielabel zijn vaak duurder.

Milieu-impact

Ook voor het milieu is het geen goede zaak dat veel energielabels niet betrouwbaar zijn. ,,Voor de consument zelf is het verschil ongeveer een paar tientjes per jaar. Afhankelijk van hoeveel apparaten je in huis hebt. Maar als je kijkt naar hoeveel apparaten in Europa draaien, dan kan de milieu-impact veel groter zijn”, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.

Het gaat mis omdat producenten zelf voor het energielabel zorgen. ,,De NVWA moet controleren of dat label klopt, maar dat gebeurt vaak niet, omdat ze te weinig tijd, mensen en middelen hebben om alle apparaten die op de markt komen te onderzoeken”, aldus Donat. De Consumentenbond pleit er daarom voor om de energielabels door een onafhankelijke instantie te laten verzorgen.

Reacties

Cookieinstellingen