Wapen uzelf tegen online fraudeurs

Foto: CC0/Public Domain

Veel fraudeurs slaan hun slag via internet. Om particulieren en ondernemers beter te wapenen tegen cybercrime start volgende week de jaarlijkse campagne Alert Online. Een greep uit de tips van de site van de organisatie – vijf voor particulieren en vijf voor ondernemers – om de kans te verkleinen dat u slachtoffer wordt van online oplichting.

https

(Bron foto: Sean McEntee/Flickr.com, CC BY 2.0)

Vijf tips voor veiliger internet voor particulieren

Vermijd oplichting door een valse webwinkel
Winkel online bij betrouwbare webwinkels die bij voorkeur ook een keurmerk hebben, zoals dat van Thuiswinkel.org.

Bescherm uw privacy op sociale media
Sociale media zijn erg leuk, maar vormen ook een risico. Niet iedereen is wie hij zegt te zijn. En ook al bent u zelf voorzichtig, ook vrienden kunnen onbedoeld teveel informatie vrijgeven. Realiseer u dat u nauwelijks controle hebt over informatie nadat u die via sociale media aan een ander hebt gestuurd. Jaren later kan die alsnog opduiken.

Maak regelmatig een back-up
U gebruikt een back-up om belangrijke bestanden te herstellen als deze beschadigd zijn, of als het apparaat waarop deze staan kapot, verloren of gestolen is. Bewaar uw back-up op een veilige plek en versleutel de bestanden eventueel voor extra bescherming.

Voer updates voor uw besturingssysteem, browser en programma’s direct uit
Dan loopt u het minste kans op virussen. Ook draaien de programma’s beter omdat updates ook bedoeld zijn om de functionaliteit te verbeteren.

Pas op met een openbaar wifi-netwerk
Hoe handig ook, een openbaar wifi-netwerk is vaak niet veilig. Maak bijvoorbeeld gebruik van een Virtual Private Netwerk (VPN). Hoe u dat kunt instellen leest u hier.

Zakenman

(Bron foto: kris krüg/Flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0)

Vijf tips voor veiliger internet voor ondernemers

Zorg ervoor dat iedereen in uw bedrijf phishingmails herkent
Het versturen van nepmails – phishing – is een populaire manier onder criminelen om zakelijke gegevens en geld van ondernemers te ontfutselen. Om de ontvangers onder druk te zetten, worden de nepmails vaak verstuurd uit naam van officiële instanties zoals de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), een bank of andere crediteurs. Lees hier hoe u ze kunt herkennen.

Maak regelmatig een back-up van uw bedrijfsdata
U gebruikt een back-up om belangrijke bestanden te herstellen als deze beschadigd zijn, of als het apparaat waarop deze staan kapot, verloren of gestolen is. Bewaar uw back-up op een veilige plek en versleutel de bestanden eventueel voor extra bescherming.

Koop goederen en diensten bij betrouwbare webwinkels
Tijdens het online bestellen staat u veel zakelijke informatie af, zoals uw adresgegevens, KvK-nummer en bank- en creditcardgegevens. U wilt niet dat iemand hier misbruik maakt. Bijvoorbeeld door identiteitsfraude te plegen en goederen en diensten op naam van uw bedrijf te bestellen. Winkel daarom alleen online bij betrouwbare webwinkels die bij voorkeur ook een keurmerk hebben.

Maak afspraken met uw werknemers die hun eigen apparaat gebruiken
Als ondernemer wilt u dat uw werknemers overal hun werk kunnen doen. Maar als uw werknemers niet veilig draadloos werken met bijvoorbeeld hun eigen computer, tablet of smartpone, dan loopt u de kans dat anderen toegang krijgen tot bedrijfsinformatie. Maak daarom duidelijke afspraken met uw werknemers die hun eigen apparaat gebruiken.

Beveilig uw draadloze bedrijfsnetwerk met een wachtwoord
U loopt het risico dat uw bedrijfsinformatie en klant- en personeelsgegevens in handen van anderen komen. Denk hierbij aan bestanden als contracten en productinformatie, maar ook aan creditcardgegevens of wachtwoorden van klanten en zakenrelaties.

Bron: Alert Online

The post Wapen uzelf tegen online fraudeurs appeared first on Fraudehelpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen