20 maanden celstraf voor oplichting met verblijfsvergunningen

Foto: Fraudehelpdesk.nl

De rechtbank Den Haag heeft een 31-jarige man veroordeeld voor oplichting van een aantal personen van Chinese afkomst. Hij krijgt hiervoor een celstraf van 24 maanden, waarvan vier voorwaardelijk. De oplichter deed zich voor als iemand met een hoge positie bij de Nederlandse overheid. Vervolgens liet hij de gedupeerden geloven dat hij buiten de reguliere procedure om een verblijfsvergunning voor hen kon regelen.

Oplichting met politie-uniform
De man deed veel moeite om zijn verhaal kracht bij te zetten. Zo wekte hij de indruk dat hij bij de politie werkzaam was door een foto van hemzelf in een politie-uitrusting te tonen. Ook is hij een keer op een afspraak verschenen in politie-uniform en toonde hierbij een valse politiepas. Ook heeft hij laten zien dat hij – uit openbare bronnen – bepaalde informatie over zijn slachtoffers kon opvragen.

Verder heeft de man verteld dat zij voor het verkrijgen een cursus moesten volgen en examen moesten afleggen. Door gebruik te maken van deze oplichtingsmiddelen heeft hij in totaal meer dan € 50.000,- afhandig gemaakt van zijn slachtoffers.

Misbruik van onzekere verblijfsstatus
Volgens de rechtbank heeft de 31-jarige man, die al meermalen voor oplichting is veroordeeld, op brutale wijze misbruik gemaakt van het door de kwetsbare slachtoffers in hem gestelde vertrouwen. Bovendien heeft de man gedreigd zijn slachtoffers aan te geven bij de politie en hen gezegd dat ze zouden worden opgesloten in een gevangenis op een afgelegen plaats. Hij heeft hierdoor naast materiële schade ook gevoelens van angst en onveiligheid veroorzaakt. Aan twee van de slachtoffers moet hij € 39.000,- schadevergoeding betalen.

Zijn partner is voor medeplichtigheid veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Lees de hele uitspraak hier.

 

Bron foto: Cliff Hellis/Flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden