Phishingboeven richten pijlen op reisbranche

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Heeft u recentelijk een hotel geboekt en krijg u onverwacht per e-mail een verzoek van het hotel voor een volledige aanbetaling? Wees dan op uw hoede, want mogelijk zijn de afzenders criminelen die hun hand hebben weten te leggen op uw gegevens.

Het overkomt een vrouw die een paar overnachtingen heeft geboekt in een hotel in Londen bij Booking.com. Enkele weken na haar boeking ontvangt ze een mail die afkomstig lijkt van het hotel. Al de persoonsgegevens in de mail zijn correct en zelfs de gereserveerde data kloppen exact. Ze gaat in op het verzoek en betaalt haar verblijf ter waarde van € 878,- volledig aan.

Betaling niet ontvangen
Kort daarna benadert Booking.com haar met een waarschuwing. Meerdere mensen die bij het bewuste hotel hebben geboekt zijn door oplichters benaderd met het verzoek om hun verblijf volledig aan te betalen. In de mail, die de Fraudehelpdesk heeft ingezien, geeft Booking.com tips waarmee pogingen tot fraude kunnen worden ontmaskerd. De alarmbellen bij de vrouw gaan af. De mail beschrijft precies wat haar is overkomen. Haar vrees wordt bewaarheid als blijkt dat het hotel in Londen haar aanbetaling niet heeft ontvangen.

Al eerder klantgegevens gestolen
In november 2014 bleken 10.000 klantgegevens van Booking.com in handen te zijn gekomen van criminelen. Die hadden ze verkregen door de gegevens te hengelen (phishing) bij hotels die waren aangesloten bij Booking.com. De boekingssite heeft toen de schade voor gedupeerden vergoed. Ook in dit nieuwe geval zal het slachtoffer schadeloos worden gesteld.

Advies
Krijgt u een mail van een reisorganisatie met een verzoek tot aanbetaling en u vertrouwt het niet? Zoek dan de contactgegevens van het bedrijf op hun officiële site en doe navraag. Vertrouw niet zomaar het e-mailadres en telefoonnummer dat in de mail staat, want de kans bestaat dat u dan alsnog met criminelen correspondeert.

Bron foto: Pug Girl/Flickr.com, CC BY 2.0.

The post Phishingboeven richten pijlen op reisbranche appeared first on Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden