Britse politie waarschuwt ouders voor criminele acties kind online

Foto: Fraudehelpdesk.nl

De Britse politie is een campagne gestart om ouders alert te maken op de eventuele criminele activiteiten die hun kinderen online ontplooien. Uit onderzoek van het National Crime Agency (NCA) is namelijk gebleken dat de gemiddelde leeftijd van cybercriminelen 17 jaar is.

Veel ouders weten niet precies wat hun kinderen online uitspoken. De campagne helpt ouders criminele activiteiten te herkennen door middel van een aantal kenmerken:

• Besteedt uw kind al z’n vrije tijd online?
• Heeft uw kind een onregelmatig slaapritme?
• Heeft uw kind inkomsten uit zijn online activiteiten, maar snapt u niet waarom en hoe dat kan?
• Reageert uw kind afwijzend als u vragen stelt over zijn online activiteiten?
• Slurpen de online activiteiten alle bandbreedte in het dataverkeer op?
• Is uw kind meer sociaal geïsoleerd geraakt?

De NCA raadt ouders aan met hun kind in gesprek te gaan als ze aan meerdere van dit soort kenmerken voldoen. Als uw kind inderdaad bij illegale activiteiten betrokken is, kunt u met een goed gesprek de gevolgen van zijn daden bespreekbaar maken, zo is de gedachte.

Tieners in Nederland
Ook in Nederland blijken daders van cybercrime geregeld minderjarig. Zo zijn de verdachten op de DDOS aanvallen op onder andere Ziggo uit de zomer van dit jaar 14 tot en met 21 jaar oud. En een duo uit Amersfoort (18 en 22 jaar oud) wordt verantwoordelijk gehouden voor de wereldwijde Coinvault-aanvallen waarbij tienduizenden computers aangevallen werden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen