Rotte appels tussen crowdfundingprojecten

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Crowdfunding is een mooie manier om een initiatief van een startend bedrijfje te ondersteunen. Soms levert het ook nog rendement op. Maar mislukt een project, dan bent u uw geld kwijt. Slechts weinigen houden er rekening mee dat de (kleine) kans bestaat dat u met echte oplichters te maken hebt. Toch gebeurt dit wel degelijk, schrijft (€) de Telegraaf.

Deelname aan een crowdfundingproject is eigenlijk nooit zonder risico. Waar het in deze crowdfundingfraude om gaat is dat oplichters deelnemers naar een project lokken, waarbij slechts persoonlijk financieel gewin het doel is. Exacte cijfers ontbreken, maar duidelijk is dat bij grote internationale crowdfundingplatformen als Indiegogo en Kickstarter er malafide projecten doorheen glippen. Het aanmelden van projecten gaat digitaal, waardoor de controle beperkt is.

Een recent voorbeeld, waarbij 1500 mensen gedupeerd raakten, is het project van Fusion Mirco Supercomputer. Voor 55 dollar konden mensen de ‘kleinste supercomputer ter wereld krijgen’. Het bleek een leugen en de deelnemers konden naar hun geld fluiten.

Als u deelname aan crowdfunding overweegt vanwege het rendement, wees dan kritisch en bestudeer het project goed. Als een verhaal te mooi lijkt om waar te zien, wees dan extra op uw hoede.

Wat moet ik doen als ik heb betaald aan een partij die niet te vertrouwen is?

Bron foto: Ted Van Pelt/Flickr.com, CC BY 2.0.

The post Rotte appels tussen crowdfundingprojecten appeared first on Fraudehelpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen