Veel bijbelapps bevatten schadelijke software

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Veel bijbelapps die beschikbaar zijn voor mobiele telefoons bevatten schadelijke software. Hiermee kan gebruikersdata worden gestolen, toegang tot de kalender en contacten worden verkregen of zelfs stiekem telefoontjes worden gepleegd.

Van de 5600 door Proofpoint onderzochte bijbelapps (4,154 voor Android; 1,500 voor iOS) bevatten 208 kwaadaardige code en 140 zijn er aangemerkt als ‘risicovol’, schrijft het RD. Deze waren allemaal voor Android. Veel van de bijbelapps hebben bovendien geen privacy-clausule terwijl gebruikersinformatie over landsgrenzen wordt verstuurd.

De onderzoekers benadrukken dat dubieus gedrag van apps niet alleen gebeurt bij weinig gebruikte applicaties. Een van de meest gedownloade bijbelapps stuurt data naar zestien servers in drie verschillende landen, leest de sms-berichten, opgeslagen adresgegevens en telefoongegevens en probeert te profiteren van de functies van andere apps. Het blijkt zelfs mogelijk voor kwaadwillenden om telefoontjes te plegen op kosten van de gebruiker.

In het onderzoek, met een titel die zich laat vertalen als ‘Is dan níks meer heilig?’ zegt Proofpoint niet om welke apps het precies gaat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen