Rode wijn en chocolade blijken perfect voor je darmflora

Foto: Wijnflessen CC BY-SA 2.0

Diverse producten zoals karnemelk, chocolade en rode wijn zijn goed voor onze darmflora. Dat blijkt uit een studie die maandag in Science verschijnt. Volle melk en frisdrank kunnen beter worden gemeden.

Er bevinden zich rond de 100.000 miljard bacteriën in onze darmen. Dat is tien keer meer dan er eigen lichaamscellen zijn. Wat al die bacteriën doen, is voor een groot deel onbekend. Het enige dat de wetenschappers tot nu weten, is dat de darmen belangrijk zijn voor de gezondheid, vandaar dat ze er de laatste jaren meer onderzoek naar hebben gedaan, zo meldt Nieuws.nl.

Cisca Wijmenga, hoogleraar aan de rijksuniversiteit van Groningen, bracht samen met een aantal collega’s de diversiteit van darmbacteriën en de factoren die daarop van invloed zijn in kaart. Dit deed ze aan de hand van het LifeLines-onderzoek. Haar studie leidde tot de volgende conclusies:

De lekkere bakjes koffie en thee kunnen gedronken blijven worden, die zijn namelijk goed voor de darmflora. Dit geldt ook voor fruit. Bier en snacks worden als negatief bestempeld. Medicijnen hebben ook invloed. Antibiotica, statines (cholesterolverlagers) en laxeermiddelen worden hierbij genoemd in het onderzoek.

Verschillende factoren zoals geslacht, leeftijd, BMI, hartaanvallen, bloedwaarden, nierstenen en voedsel-allergieën kunnen ook van invloed zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen