Het aantal afhaal- en bezorgrestaurants is de laatste jaren sterk toegenomen. Volgens cijfers van Datlinq, dat gegevens over aanbieders van eten en drinken bijhoudt, telt Nederland er inmiddels ruim 2300. Dat is 14 procent meer dan een jaar geleden en wel 87 procent meer dan in 2010.
Ook lunchrooms zijn in opmars in het horecalandschap. Zo zijn hiervan afgelopen jaar ruim 200 nieuwe verkooppunten geopend. Opmerkelijk is ook dat het aantal restaurants met een uitgesproken Nederlandse keuken vorig jaar weer herstelde in aantal, na een forse daling tijdens de economische crisis, zo meldt het ANP.
Bij bars en
cafés is nog steeds sprake van een afnemende trend. In 2015 moesten per saldo 190 cafés hun deuren definitief sluiten. Ook het aantal discotheken nam het afgelopen jaar verder af. Sinds 2010 daalde het aantal nachtclubs en discotheken met bijna twee vijfde.
Alles bij elkaar kreeg de Nederlandse
horeca er in 2015 per saldo ruim 1000 zaken bij, aldus Datlinq. Dat komt neer op een toename van 2,3 procent.