Akkoord: terug naar 130 kilometer per uur, elke regio telt

16 mei , 7:05 Nieuws
auto file man
De maximumsnelheid op de snelweg gaat waar dat kan weer terug naar 130 kilometer per uur. Dat hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in het regeerakkoord op hoofdlijnen. De maximumsnelheid op snelwegen is op dit moment overdag beperkt tot 100 kilometer per uur, in verband met de te hoge stikstofneerslag in veel kwetsbare natuurgebieden.
De vier partijen zeggen verder in het akkoord dat actie nodig is om de bereikbaarheid in heel Nederland op orde te houden en verder te verbeteren. Daarbij telt elke regio, benadrukken ze. Zo vinden PVV, VVD, NSC en BBB dat bij besluiten over spoorverbindingen niet alleen de focus moet liggen op de grote steden, maar dat per regio moet worden bekeken wat er nodig is.

ANWB: hoop werk om al die verkeersborden weer te vervangen

De ANWB maakt er niet echt een punt van dat de maximumsnelheid op de snelwegen waar mogelijk naar 130 kilometer per uur gaat. “Sommige automobilisten zullen blij zijn dat ze straks weer 130 kilometer op de snelweg kunnen rijden maar voor anderen is het verder geen belangrijk punt. Wij volgen onze leden daarin.” Maar, zegt de verkeersdienst: “Het wordt wel een hoop werk om al die borden weer te vervangen.”
Verder ziet de ANWB positieve punten in het regeerakkoord, zoals de accijnsverlaging op brandstof en de extra 500 miljoen euro voor infrastructuur. De organisatie noemt het wel een groot gemis dat er geen plannen zijn om de verkeersveiligheid te verbeteren, “terwijl juist daar de komende jaren grote uitdagingen liggen”.
Bron: ANP / Nieuws.nl