Breda versterkt en vernieuwt cultuur met focus op jeugd- en jongerencultuur en talentontwikkeling.

06 dec 2023, 9:22 Nieuws
pexels brett sayles 1340502
Pexels
De afgelopen maanden ontwikkelde Gemeente Breda nieuw cultuurbeleid. Dit deed ze samen met culturele organisaties, het onderwijs en het bedrijfsleven. Het college van burgemeester en wethouders biedt het beleid nu aan de gemeenteraad aan.
In ‘Stad van Creatief Talent. Cultuurbeleid Breda 2025-2040’ kiest Breda voor een sterke basis aan culturele voorzieningen. En een focus op jeugd- en jongerencultuur en talentontwikkeling. Zo bouwt de Bredase cultuursector, die barst van energie en talent, samen aan het Breda met haar dorpen en wijken van morgen.
Wethouder Marike de Nobel (Cultuur): “ Ik ben trots op de keuzes die we in dit beleid maken. We werken aan een stad waar alle kinderen hun talent ontdekken, jongeren hun talent ontwikkelen en makers hun vleugels uitslaan. Dit doen we samen met het onderwijs, bedrijfsleven en de cultuursector. En deze creatieve-industrie aanpak gaat verder dan dit. Kunstenaars zijn de natuurlijke critici van onze samenleving. In onze stad, dorpen en wijken werken ze ook aan maatschappelijke opgaven.”
Een aantrekkelijk Breda, ook in de toekomst
Met het nieuwe cultuurbeleid wil Gemeente Breda bewoners, bezoekers, talenten, bedrijven en internationals verbinden met een aantrekkelijk cultuuraanbod, ontwikkeld door én met talenten. Dit beleid sluit aan bij het economisch beleid en versterkt het profiel van Breda als stad van toegepaste technologie en creativiteit. Het zorgt ervoor dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk zijn.
Wethouder Marike de Nobel (Cultuur) vervolgt: “ Onze stad groeit. In 2040 ziet Breda er heel anders uit dan vandaag. Maar één ding is zeker: cultuur levert een belangrijke bijdrage aan het Breda van nu én de toekomst. Het maakt de stad aantrekkelijk en brengt mensen samen. In nieuwe woongebieden behoort cultuur tot de mix van de aanwezige voorzieningen. Breda weet creatief talent te boeien en te blijven verbinden aan de stad, dorpen en wijken.
Keuze voor drie programma’s
Het cultuurbeleid is opgebouwd uit drie programma’s:
1. De Basis voor Cultuur
: Het aantal culturele basisvoorzieningen wordt uitgebreid. Vijftien organisaties krijgen een duidelijke en actieve rol in de uitvoering van het beleid. Er wordt geïnvesteerd in een aantrekkelijk en divers cultuuraanbod, een actief productieklimaat met een mix tussen grote en kleine initiatieven, en sterke samenwerking.
2. Cultuur voor Jeugd en Jongeren: Cultuureducatie wordt mogelijk voor alle Bredase jeugd en jongeren. Er wordt meer dorps- en wijkgericht gewerkt. (Jonge) amateurbeoefenaars blijven bovendien actief in het vertrouwde verenigingsleven of vinden nieuwe vormen van samen cultuur maken.
3. Talentontwikkeling in de Creatieve Industrie
: Breda kiest voor cultureel aanbod en voorzieningen, passend bij het opleidingsprofiel van de stad. Hiermee zetten we Breda op de kaart als hotspot voor toegepaste technologie en creativiteit. Dit doen we samen met de opleidingen van bijvoorbeeld St. Joost (Avans Hogeschool) en de gamingopleidingen van BUas. De ontwikkeling van Bredaas talent vraagt om ruimte, coaching, maatschappelijke voorzieningen en podia voor het publiek. Denk hierbij ook aan evenementen en kunst en cultuur in de publieke ruimte.
In het cultuurbeleid staan naast de programma’s, drie strategische thema’s centraal. Allereerst werkt Breda verder aan een duidelijk toekomstperspectief voor de huisvesting van cultuur. Er is, voor de periode 2025-2028 een nieuwe structuur voor cultuursubsidies ontwikkeld. En tenslotte investeert Breda in de zichtbaarheid van cultuur, in samenwerking met Breda Marketing, de cultuursector en andere partners.
Ruimte voor broedplaatsen
Met het nieuwe cultuurbeleid kiest Breda voor twee creatieve broedplaatsen; een broedplaats Performing Arts en een broedplaats Creative Design. Dit zijn plekken in de stad waar creatief talent zich kan ontwikkelen en presenteren aan het publiek. Wethouder Marike de Nobel: “ Fantastisch dat het college deze week ook heeft ingestemd met de volgende ontwikkelfase van de Broedplaats Performing Arts, Bloos. Dankzij dit besluit wordt er gestart met de ontwerpfase en verdere financiële onderbouwing van het plan. Het vernieuwde broedplaatsgebouw krijgt straks een plek in CrossMark. Hier ontstaat een bruisende stadswijk met een geheel eigen karakter. Het energieke cultuurpodium Bloos is daar de spil van.”
Extra investering in cultuur
Om financiële ruimte te creëren voor dit cultuurbeleid is de subsidie van Nieuwe Veste, Chassé Theater en Stedelijk Museum Breda verlaagd met in totaal ongeveer 1 miljoen euro per jaar. Dit vraagt om extra ondernemerschap van deze instellingen. Maar deze stap is in goed overleg gemaakt. Juist deze organisaties zien de urgentie om cultuur te versterken en te vernieuwen in Breda. Het college heeft hiernaast het voornemen om, in de periode 2025-2028, 1,1 miljoen euro per jaar extra te investeren voor de uitvoering van het cultuurbeleid. Deze middelen worden nu beschikbaar gesteld zodat culturele organisaties, die subsidie ontvangen om de doelen van dit beleid uit te voeren, op tijd cofinanciering kunnen aanvragen. Bijvoorbeeld bij de Rijksoverheid en de Provincie Noord-Brabant. Zo verhoogt Breda het rendement van haar investering in cultuur. Naar verwachting zal de gemeenteraad zich in december buigen over het nieuwe cultuurbeleid.