RechtNet Advocaten uit Den Bosch profileert zich sterk als incassokantoor, op basis van no win no fee. Iedereen kan er terecht, bedrijven en particulieren. RechtNet advocaten werkt door het hele land, met het gemak van online, maar zeker ook met persoonlijk contact.
RechtNet Advocaten werd opgericht door Casimir Vink, die via een omweg in de advocatuur terechtkwam. Op de havo met een alfapakket, werd hij in de vierde bijna van school gestuurd. De godsdienstleraar, die zag dat hij veel in zijn mars had, zorgde dat hij kon blijven. Vink: “Na mijn eindexamen meldde ik me aan voor de kunstacademie, maar tijdens de open dagen zag ik wel dat het eigenlijk niks voor mij was. Diezelfde godsdienstleraar sloot vervolgens een weddenschap met me af om een krat bier, dat ik vwo kon doen, met een betapakket. Ik heb de uitdaging aangenomen en heb dat diploma ook gehaald.”
Intussen deed hij op hoog niveau aan wielrennen in de Nederlandse selectie. “Ik heb zo’n tweehonderd wedstrijden gewonnen, wielrennen was heel belangrijk voor mij en in ons gezin. Mijn broer was beroepsrenner.”
Na zijn eindexamen vwo ging Casimir Vink rechten studeren. Door de studie kwam het wielrennen voor wat op de achtergrond te staan. Hij focuste zich op zijn studie en studeerde cum laude af. “In eerste instantie koos ik voor strafrecht, dat trok me enorm aan. Criminelen bijstaan, hoge salarissen, grote auto’s… Daar was ik door geïmponeerd.”
Het werd uiteindelijk een heel andere studierichting: arbeidsrecht. “Mijn toenmalige vriendin werkte bij Mexx, kwam in een arbeidsconflict terecht en werd niet uitbetaald. Ik heb tijdens mijn studie haar zaak helemaal voorbereid, waardoor mijn interesse voor arbeidsrecht ontstond.”
Na zijn studie werkte hij 7,5 jaar bij Bierens advocaten in Veghel. “Ik heb dat kantoor mee groot gemaakt en flinke omzetten voor ze gedraaid. In 2008 ben ik voor mezelf begonnen, aanvankelijk samen met een compagnon, uiteindelijk alleen. Ik heb nu zestien jaar een eigen kantoor in Den Bosch, met inmiddels veertien medewerkers. In het centrum, op een mooie plek met veel parkeerruimte in een goed toegankelijk gebouw.”
RechtNet Advocaten onderscheidt zich door de werkwijze, aldus Vink. “Ik heb vanaf het begin gebruik gemaakt van de mogelijkheden van internet. Wij waren een van de eerste kantoren die dat zo deden. We zijn online goed te vinden en daardoor hebben we cliënten uit het hele land en zelfs internationaal. We doen ook veel vorderingen uit het buitenland.”
Het eerste contact met een nieuwe cliënt vindt meestal online plaats. Vink: “Daarna is er contact via facetime, op kantoor, of ga ik naar de klant toe. Soms zijn zaken zo eenvoudig dat ze volledig via mail en telefoon verlopen. Dat geldt vooral voor incassozaken. Bij burengeschillen kost dat meer tijd en is het vaak wel nodig persoonlijk contact te hebben. Ook bij bijvoorbeeld een geschil over een slecht onderhouden pand is het nodig ter plaatse de situatie te beoordelen. Dat gebeurt soms ook samen met de rechter, als onderdeel van de procedure.”
Cliënten zijn heel blij met de online werkwijze. Mensen hebben vaak niet veel tijd en zo kunnen ze tijd besparen. Dat zien we ook aan de reviews: het is snel en effectief.
Casimir Vink is lid van de orde van incassoadvocaten. Speerpunt voor RechtNet Advocaten is dan ook het incasseren van openstaande vorderingen. Daarnaast doet RechtNet ook civiele zaken. “Bij dat laatste gaat het onder meer om straatverboden en burenruzies.”
Heel belangrijk, aldus Vink: “Wij zijn er altijd voor onze cliënten. Ik ben altijd bereikbaar cliënten, ook in het weekend en ’s avonds. Als de nood aan man is, kunnen ze me altijd bereiken. En ik kan altijd contact maken met een deurwaarder. Als het moet, gaat een kort geding bij ons nog dezelfde dag de deur uit, ook op vrijdag. Voor dat soort zaken maken wij altijd tijd. Zo hebben we al eens gezorgd dat een auto waarop beslag was gelegd toch niet werd verkocht.”
Die snelheid is ook vaak echt heel hard nodig, aldus Casimir Vink. “De situatie van onze cliënten is vaak heel nijpend. Zeker bij loonvorderingen, die vaak al een achterstand hebben van twee of drie maanden. Dan kunnen mensen hun huur en andere vaste lasten niet meer betalen en dat geeft direct financiële problemen.”
In zulke gevallen moet er direct actie ondernomen worden, weet Vink. “Wij vragen in zo’n geval direct het faillissement aan van de werkgever. En wij zorgen dat het te incasseren bedrag zo snel mogelijk wordt doorgeboekt, vaak nog dezelfde dag. Dan zijn mensen heel blij dat ze snel hun geld krijgen.”
Dat kan zo snel omdat RechtNet een eigen boekhouder heeft voor de incasso’s. “Dat incasseren gebeurt op basis van no win no fee. Voor de incassant is het gratis. De incassokosten en de rente zijn voor degene die moet betalen. Samen met ons hoge landelijke slagingspercentage en de snelle doorlooptijden zorgt dat voor een product dat zichzelf verkoopt. En als mensen horen dat wij goed incasseren zorgt dat vanzelf voor meer klanten.”
Het cliëntenbestand van RechtNet is breed. “We hebben veel klanten in het MKB, soms ook wat grotere partijen en beursgenoteerde bedrijven. We staan iedereen bij, ook particulieren.”
Het recht is er niet alleen voor mensen met geld, stelt Vink. “Daarom zijn wij ook actief in de sociale advocatuur en dat hopen we nog heel lang te kunnen doen, ondanks de lage vergoedingen en het achterblijven van indexering.”
Een goede service en ondersteuning is altijd onderdeel van het pakket van RechtNet, aldus Vink. “Wij vragen altijd aan onze cliënten of ze in aanmerking komen voor rechtsbijstand. De grens voor toevoeging is een drempelbedrag van 30.000 euro per jaar voor een alleenstaande en 42.000 euro voor een gezin. Is dat het geval, dan vragen wij dat voor ze aan bij de Raad voor de Rechtsbijstand. Zeker als het om een langdurige procedure gaat kan het heel duur worden. Je hebt altijd recht op vrije keuze van een advocaat. En als mensen een rechtsbijstandsverzekering hebben declareren wij het voor hen bij de verzekering.”
Casimir Vink maakt zich wel zorgen om de rechtspraak in Nederland. “Er is op dit moment een tekort van 900 rechters. En feitelijk meer, want de meeste rechters maken structureel overuren. Toen ik begon werd er snel vonnis gewezen. Dat duurde hooguit een paar maanden en meestal korter. Nu duurt het vaak wel een jaar en dat leidt tot eigenrichting. Ook was er vroeger meer respect voor advocaten. Nu ben je binnen het strafrecht soms een loopjongen van de misdadigers. Bovendien sta je in het strafrecht vaak patiënten bij, in plaats van misdadigers, als gevolg van de bezuinigingen op de gezondheidszorg. En die mensen horen niet in het strafrecht thuis, die hebben hulp nodig. Dat schiet niet op en kost heel veel geld voor de maatschappij. Het geeft voor een advocaat ook weinig voldoening. Daarom focussen wij ons liever op arbeidsrecht en civiele zaken.”