Chassékwartier Breda: mogelijkheden voor herontwikkeling

14 jun 2023, 17:49 Nieuws
gemeente breda logo
Asja Vossen
De gemeente Breda en verschillende vastgoedeigenaren verenigd in de Alliantie Chassékwartier gaan de mogelijkheden voor een herontwikkeling van het Chassékwartier onderzoeken. Wethouder Daan Quaars ondertekende daarvoor vandaag op de vastgoedbeurs Provada namens de gemeente een intentieovereenkomst.
Haalbaarheidsonderzoek
De gemeente start samen met een groep vastgoedeigenaren in het Chassékwartier een haalbaarheidsonderzoek naar herontwikkelingsmogelijkheden van dit gebied. Deze alliantie bestaat uit Synchroon, Heijmans, AT Capital/3W, Alwel en WonenBreburg. Het Chassékwartier, met het Chasséveld en de daaromheen gelegen woon- en kantoorgebouwen, vervult een sleutelrol binnen Centrum Oost als potentiële ontwikkellocatie. Oftewel: er liggen grote kansen om verschillende ambities waar te maken en te bouwen aan een Breda waarin het nog prettiger leven is. Onder andere op het gebied van wonen, bereikbaarheid, de energietransitie en veiligheid. De vertegenwoordigt een groot deel van het vastgoed in het Chassékwartier.
Wethouder Daan Quaars hierover: “ We willen de oostkant van onze historische binnenstad een flinke upgrade geven. Dat verdient deze plek! De Alliantie Chassékwartier is hierbij een onmisbare partner. De komende anderhalf jaar gaan we samen met de Alliantie en andere belanghebbenden werken aan een visie voor het Chassékwartier. De oostkant van Breda gaat er compleet anders uitzien. Het wordt een unieke plek in hartje Breda. De plek om te wonen, winkelen en ontspannen tussen het singelpark en de historische stad. Op loopafstand van Park Valkenberg en het station. Echt heel tof!
Mogelijk toekomstperspectief
Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk om haar ambities voor dit gebied vast te leggen. Daarom werd eerder deze maand het Ambitiedocument Centrum Oost vastgesteld, dat als kompas moet dienen voor de diverse projecten en investeringen in het gebied: nu en in de toekomst. Een inspiratiebeeld vormt een belangrijk onderdeel van het Ambitiedocument. Met dit beeld wil de gemeente een mogelijk toekomstperspectief laten zien, als alle ontwikkelingen in het gebied hebben plaatsgevonden. Het is bedoeld om te prikkelen, het is geen doel op zich.
Tot welk resultaat de gebiedsontwikkeling echt zal gaan leiden, is afhankelijk van nog vele studies, ontwerpkeuzes. Daarbij is de gemeente niet alleen aan zet. Belanghebbenden in de stad zullen hun input moeten leveren om goed onderbouwd keuzes voor de toekomst te kunnen maken. Gebruikers, eigenaars, maatschappelijke en culturele partners en ondernemers zullen dus benaderd worden voor participatie.