Door een scheiding hoeft je gezin niet uit elkaar te vallen

31 mrt 2022, 16:44 Nieuws
scheiding2
In 2020 gingen 28.965 echtparen uit elkaar, waarvan 53,7 procent van hen één of meer kinderen had (bron: CBS). Een life changing event voor het hele gezin; een periode waarin iedereen weer zijn plek moet vinden en gepaard gaat met rouw.
Toch blijf je je leven lang samen ouders. Of je nou op een schappelijke manier uit elkaar gaat of dat er sprake is van een vechtscheiding, kinderen hebben er sowieso last van.
Té weinig aandacht
Ook Jolanda en Pieter besloten, na 16 jaar huwelijk, uit elkaar te gaan. Geen makkelijke beslissing, omdat zij samen drie kinderen hebben.
“We zijn in goed overleg uit elkaar gegaan,” vertelt Jolanda. “Toch krijg je met allemaal emoties te maken, die je eerst zelf moet verwerken. “Daardoor was er soms - onbedoeld - te weinig aandacht voor de ervaringen van de kinderen. Ze vertoonden op het eerste gezicht geen moeilijk gedrag, dus denk je al gauw dat het goed gaat.”
Sociaalwenselijk gedrag
Herkenbaar zeggen de coaches van Dream Academy Coaching, allebei ervaringsdeskundigen op het gebied van scheiding. “Kinderen vertonen vaak naar hun eigen ouders sociaalwenselijk gedrag, waardoor hun eigen behoeftes en gevoelens niet boven tafel komen,” vertelt Johan. “Voor een goede verwerking van een scheiding is dit wel belangrijk. Daarmee kunnen ze de nieuwe situatie leren accepteren, het oude loslaten en vooruit kijken.”
Behoeften boven tafel
Jolanda en haar ex-partner besloten uiteindelijk toch om hulp van buitenaf in te schakelen. “Wij merkten dat de kinderen het lastig vonden om open te vertellen hoe zij zich voelden. Door de hulp van Marjolijn en Johan konden de kinderen hun behoeften en wensen kenbaar maken zonder in een loyaliteitsspagaat terecht te komen. Het heeft ons als gezin dichter bij elkaar gebracht.”
Weer in verbinding
Ieder gezinslid ervaart de scheiding anders en daar rekening mee houden is soms lastig als je zelf als ex-partners nog van alles moet regelen: van financiën tot huisvesting en ook nog eens door een rouwproces gaat. Hulp van buitenaf kan dan helpen om ervoor te zorgen dat de kinderen zich gezien en gehoord voelen.
“Met gezinsopstellingen kun je bijvoorbeeld op een laagdrempelig manier boven tafel krijgen hoe kinderen de scheiding beleven en wat voor onverwerkte gevoelens zij daar bij hebben,” legt Marjolijn uit. “Dit geeft ruimte om met elkaar de nieuwe situatie op een prettige manier vorm te geven en op een diepere laag (weer) met elkaar in verbinding te komen. Scheiden als partners betekent niet dat je hele gezin uit elkaar hoeft te vallen.”
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij jouw scheiding? Voor jezelf en/of de kinderen?
  • Boek een gratis kennismakingsgesprek --> KLIK HIER
Meer informatie:
image001 1