Drie Brabanders maken kans op landelijke Taalheldenprijs

06 mei , 11:37 Nieuws
gilzetaal
Stichting Lezen & Schrijven
Juun de Boer (indiener) - Kim Doorakkers (genomineerde) - Anita Witzier (ambassadeur Stichting Lezen en Schrijven)

Dit jaar maken drie inwoners van Noord-Brabant kans op de landelijke Taalheldenprijs. De prijs is voor volwassenen die alsnog beter leren lezen, schrijven en/of rekenen. Anita Witzier, ambassadeur van de stichting, verraste de genomineerden bij hen thuis. Zo kon zij iedereen feliciteren met hun nominatie.

In Noord-Brabant gaat het om Kim Doorakkers uit Gilze. Ze wil haar zoon laten zien dat niemand te oud is om te leren. In Den Bosch woont Ad Henraath. Hij kan zijn beroep als grondwerker niet meer uitoefenen. Hij zit daarom op cursus en oefent elke dag met taal en omgaan met computers. In Rosmalen begon Mathy Dienders vol overgave met het leren van letters. Ze kan nu ook appjes versturen naar familie.

Alle genomineerden Taalheldenprijs

Via een landelijke oproep in maart kon iedereen in Nederland iemand nomineren die een cursus basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden) doet. Dat leverde tientallen inzendingen op. Uiteindelijk zijn de genomineerden:

  • Flevoland (Emmeloord): James Barrillas
  • Gelderland (Apeldoorn): René Mannessen
  • Limburg (Kerkrade): Dajandra van Loo
  • Noord-Brabant (Gilze): Kim Doorakkers
  • Noord-Brabant (Den Bosch): Ad Henraath
  • Noord-Brabant (Rosmalen): Mathy Diender
  • Overijssel (Haarle): Hendrie Hulsman
  • Overijssel (Steenwijk): Marco Dekker
  • Zeeland (Terneuzen): Jako Herrebout
  • Zuid-Holland (Delft): Eric van den Bosch

De Taalheldenprijs reikt Stichting Lezen en Schrijven dit jaar voor de tiende keer uit. De uitreiking is in juni door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, oprichter van Stichting Lezen en Schrijven.

Laaggeletterdheid

In Nederland heeft 1 op de 5 volwassenen moeite met basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden). Deze groep volwassenen heeft daardoor problemen op werk en in hun persoonlijke leven. Mensen houden en vinden moeilijker een baan. Ze leven ongezonder. Ook hebben ze minder grip op hun geldzaken. Ze voelen veel angst en schaamte om tegen anderen te zeggen dat ze moeite hebben met bijvoorbeeld lezen en schrijven. Ook is er vanuit de samenleving veel onbegrip voor hen.

Taalheldenprijs

Elk jaar zijn er duizenden mensen in Nederland die de stap zetten om op latere leeftijd beter te leren lezen en schrijven. Om weer mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Al deze mensen verdienen een podium. Hun persoonlijke verhalen inspireren weer vele anderen om de stap te zetten naar een cursus. Daarom organiseert Stichting Lezen en Schrijven de Taalheldenprijs.

Achmea en de Nationale Postcode Loterij maken de uitreiking van de Taalheldenprijs mogelijk. Dankzij hen kan Stichting Lezen en Schrijven de genomineerde Taalhelden extra bedanken.

Stemmen voor publieksprijs

Naast een juryprijs van 2.500 euro maken de genomineerden kans op de publieksprijs. Van maandag 2 juni tot en met vrijdag 20 juni kan iedereen in Nederland stemmen op zijn favoriete genomineerde. Dat kan op de website van de Taalheldenprijs. Daar stellen alle genomineerden zichzelf voor.